Riki
Riki Foto:

Riki Brouwers, hoofd van kleuterschool 'De Engelbewaarder'

Redacteur: Martin Prick

In haar bovenwoning aan het Rembrandplein kijkt Riki Vogels, oorspronkelijk opgegroeid in Mariahout terug op haar loopbaan als kleuterleidster in Beek en Donk.

KLOS
Het begint allemaal met haar geboorte in Helmond, maar niet lang daarna verhuist het gezin naar Mariahout, waar Riki opgroeit in de kleine hechte gemeenschap. Op school zit ze bij zuster Rodriquez en thuis hebben ze een boerderij. Omdat haar enige broer niet veel 'feeling' heeft voor het boerenleven, wordt Riki door haar vader gezien als zijn opvolger. Ze doet er van alles, op het land werken, stro binden en verder alles wat er in zo'n bedrijf komt kijken. "Ik was daar erg handig in en zag ook het werk. Ik hoefde daarom ook niet door te leren. Op school werd gezegd, dat ik de ULO toch niet zou halen", vertelt Riki. "Omdat ik al op de lagere school veel met kinderen bezig was wilde ik kleuterleidster worden. Moeder vond het niet eerlijk dat haar broer wel mocht doorleren". In die tijd is het lang mogelijk om zonder ULO-diploma aan de opleiding te beginnen, als je maar oud genoeg bent. Riki gaat daarom twee jaar naar Veghel om vooropleiding te doen. Daarna volgen nog twee jaar opleiding tot kleuterleidster op de KLOS (KLeuterleidster-Opleidings-School).

Fotoboek
Als ze op 1 juni 1953 begint op de bewaarschool in Lieshout moet ze nog elke maandagavond en woensdag- en zaterdagmiddag naar school. Daar haalt ze de hoofdakte en daarmee solliciteert ze als hoofd van de school in Beek en Donk. Kleuterschool 'De Engelbewaarder' staat vervolgens van 1960 tot 1965 onder haar leiding. Het schoolbestuur bestaat onder anderen uit de heren Van Thiel, Abels en Wolff. Het hoofd van de school doet alles. Ook de inkoop, boekhouding, leerlingen- en salarisadministratie ligt op het bordje van het 'hoofd der school'. Ze heeft in die tijd veel te maken met haar buurman en collega Cees Huijbregts, die op de kleuterschool komt om de telefoon te gebruiken, want die hebben ze niet op de aangrenzende lagere school. Stagiaires heeft Riki ook veel gehad. In het fotoboek dat op tafel ligt staat bijvoorbeeld Els Kops uit Lieshout en Maria van Gemert uit Beek en Donk terwijl ze stage lopen bij juffrouw Vogels. In die tijd wordt het wel langzaam juffrouw Riki, want het wordt gebruikelijker de leerkrachten bij de voornaam te noemen.

Postkantoor
Vanaf 1965 is het afgelopen met de schoolloopbaan van Riki. Ze neemt ontslag, hoewel ze dat als Hoofd niet verplicht is en begint met haar kersverse man Bert Brouwers, ook uit Mariahout, aan het beheer van het postkantoor in Beek en Donk. Daar ben ik van lieverlee mee gaan helpen. "Bert leerde het mij en mijn kinderen kon ik in de kinderwagen meenemen, terwijl ik de post aan het sorteren was. Op het laatst hadden wij allebei nagenoeg een volledige baan als beambte op het postkantoor. Mijn kinderen vonden dat fijn, want moeder was altijd thuis". Het werken op het kantoor vindt Riki erg fijn en als 'uitlaatklep' ontstaat haar liefde voor stijldansen. Samen halen ze zelfs de Nederlandse Kampioenschappen! Bert wordt enkele jaren geleden ziek en overlijdt erg snel. Tijdens zijn laatste levensjaar beginnen ook de ouderdomsproblemen voor Riki, die het haar belemmeren om veel naar buiten te gaan. Maar het trekt toch nog altijd om anderen te ontmoeten en dat doet ze dan ook waar en wanneer ze kan.

Riki