Inloopbijeenkomst voor inwoners over omleiding N279

Laarbeek - De gemeenten Deurne, Gemert-Bakel, Helmond en Laarbeek houden dinsdag 23 mei een inloopbijeenkomst over de plannen voor de N279. De voorlopige keuze die nu is gemaakt voor het tracé wordt toegelicht en er wordt uitleg gegeven over de wijze waarop straks het definitieve besluit wordt genomen. De bijeenkomst vindt plaats in zaal Traverse (Steenweg 19) in Helmond. Inwoners, bedrijven en belangenorganisaties zijn van 15.00 - 17.00 uur en van 18.00 - 21.00 uur van harte welkom om kennis te nemen van de plannen en hierover vragen te stellen.

De provinciale Stuurgroep N279 heeft op 20 april 2017 een voorlopig besluit genomen voor de aanpak van de N279 tussen Veghel en Asten. Voordat dat de Stuurgroep een definitief advies afgeeft aan Gedeputeerde Staten van de Provincie, wordt de voorlopige voorkeur voorgelegd aan de gemeenteraden van de gemeenten langs de N279. Dat gebeurt eind mei - begin juni. Voor die tijd kunnen inwoners, bedrijven en belangenorganisaties tijdens de inloopbijeenkomst, kennis nemen van de plannen. Uiteindelijk neemt Provinciale Staten van Noord-Brabant het besluit over het definitieve tracé.

Voorlopig besluit N279
Het voorkeursplan houdt onder meer in dat de N279 2x1 rijstroken met 80 km/uur blijft. Om de doorstroming en veiligheid op deze provinciale weg voor de toekomst te garanderen, worden de bestaande kruisingen en aansluitingen tussen Asten en Veghel ongelijkvloers en kiest de Stuurgroep ervoor om de N279 bij Helmond om de wijk Dierdonk heen te leggen. Uitzondering hierop vormt Veghel waar de Stuurgroep heeft gekozen voor 2x2 rijstroken op het bestaande tracé met gelijkvloerse kruisingen.

Leefbaarheid
Door de toenemende drukte krijgt de N279 in de nabije toekomst meer problemen met de doorstroming en veiligheid en staat de leefbaarheid in de dorpen en wijken langs de provinciale weg onder druk. Om die problemen te voorkomen willen de provincie, betrokken gemeenten, Waterschap Aa en Maas en Rijkswaterstaat een toekomstbestendige aanpak van de N279.

Voor de mogelijke oplossingen is onderzocht wat nodig is voor de doorstroming van het verkeer. Ook zijn de effecten voor de omgeving voor onder andere geluid, natuur, luchtkwaliteit en de gevolgen voor landbouw en recreatie uitvoerig onderzocht in de milieueffectrapportage. De kosten van de verschillende oplossingen zijn berekend. Op basis van deze onderzoeken heeft de Stuurgroep een keuze gemaakt voor dit voorlopig voorkeursalternatief.