Afbeelding
Foto:

Piccolostraat

Piccolostraat

Eén van de straten in de muziekwijk van de Laarsche Velden is naar de piccolo genoemd. De piccolo of kleine fluit is de - niet geheel correcte maar wel veelgebruikte - naam voor de sopranino-dwarsfluit en wordt evenals de dwarsfluit bespeeld door dwars over het mondstuk te blazen.

De tegenwoordig gebouwde piccolo's zijn net als de gewone dwarsfluit C-instrumenten. Het is een octaverend instrument: noten voor piccolo worden een octaaf lager genoteerd dan ze klinken. Daardoor kan de piccolo in principe met dezelfde grepen bespeeld worden als de dwarsfluit, maar klinkt dan een octaaf hoger.

De piccolo is uitgevonden door Johann Christoph Denner. De moderne piccolo verschilt, behalve uiteraard de grootte, enigszins van de moderne dwarsfluit.

De piccolo klinkt in de laagte nogal zacht, en in de hoogte gemakkelijk hard en schel. Het is lastig expressief te spelen op een piccolo. Dit maakt het instrument wat minder geschikt voor kamermuziek.

In het symfonie-orkest en harmonie-orkest wordt de piccolo vooral veel gebruikt als kleurinstrument, meestal van de melodie in de houtblazers en/of de strijkers. Als kleinste instrument van het orkest kan het in de hoogte prima boven het orkest uitkomen.

Eén van de bekendste solo's voor piccolo is te horen in de mars Stars en Stripes van de componist van vele mooie marsen John Philip Sousa.

Martin Philipsen
Heemkundekring De Lange Vonder

Bron: Wikipedia