Leo van Berlo
Leo van Berlo Foto:

#oppadmet… Leo van Berlo (Bavariaronde Lieshout)

Redacteur: Alexander Brutsaert
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Lieshout - Nog maar een aantal nachtjes slapen en dan is het zover: De Lieshoutse Bavariaronde . Deze wielerronde is op zondag 21 mei en wordt voor de 62e keer georganiseerd. Maar hoe gaat deze ronde in zijn werking, en hoe wordt het voorbereid? Daarover vertelt Leo van Berlo.

Voorgeschiedenis
Leo van Berlo (62) is precies even oud als de Bavariaronde, wat toevallig is. Dit jaar is zijn 42e keer dat hij de ronde organiseert. Hij is secretaris, dat betekent dat hij zich bezig houdt met inschrijvingen, schrijfwerk en hij heeft contact met de leden. In 1955 werd de eerste ronde gehouden. De ronde van Lieshout werd eigenlijk georganiseerd voor de Lieshoutse wielrenner Piet Damen. Eén van de hoogtepunten was tijdens het 25-jarige bestaan toen er een profronde werd georganiseerd. Dat was in 1980 met Joop Zoetemelk, die later dat jaar de Tour de France won. Dat was een mooi moment voor Lieshout. Maar er zijn ook mindere dingen. Het aantal toeschouwers neemt de laatste jaren steeds meer af vergeleken met vroeger. Dat vindt Leo erg jammer. Waarschijnlijk heeft dat te maken met dat de mensen zich nu meer met andere dingen bezig houden.

Voorbereiding, sponsoring en jongeren
"We zijn toch al een jaar bezig met de activiteiten, met de voorbereiding van de ronde beginnen we in november als de ledenaanvragen naar de KNWU gaan, en vanuit daar willen we ervoor zorgen dat de financiën goed op orde zijn. We doen dat met het gehele bestuur en dat bestaat uit zeven personen. En er zijn natuurlijk nog meer medewerkers, die veel werk verrichten. Ook zijn er veel vrijwilligers die rond de wedstrijddagen actief zijn. Bavaria is al vanaf het begin sponsor van de ronde. En niet alleen Bavaria sponsort. Ook de Laarbeekse middenstand helpt daarbij. De inschrijvingen zijn nog open tot een week voor de Bavariaronde, dus de jongeren beslissen vaak op het laatste moment. Maar de kinderen op de basisschool die mee willen doen, beginnen eerst natuurlijk met de jeugdronde, waar 250 kinderen aan mee deden. De oudere kinderen zijn vaak lid van wielerclubs", zegt Leo.

Toekomst
"Wij zijn een supportersclub, die sportevenementen wil organiseren voor wielrenners. Er is geen wielervereniging die dat doet. We organiseren veel voor de jeugd en we zijn actief voor veldritten en voor het wielrennen op de weg. In de toekomst willen wij voor de jubileumjaren weer speciale evenementen organiseren. Mijn eigen toekomst? Ik doe het nog altijd met veel plezier. Ik heb jaren geleden al gezegd dat ik ging stoppen, maar ik ben toch doorgegaan, en dat wil ik voorlopig ook blijven doen", vertelt Leo met veel trots.

Afbeelding