Gemeente Laarbeek spreekt zich uit over voorkeursalternatief N279

Redacteur: Mariëlle de Beer

Gemeente Laarbeek spreekt zich uit over voorkeursalternatief N279

Laarbeek - Afgelopen dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders haar standpunt bekendgemaakt ten aanzien van het voorlopig voorkeursalternatief voor de N279 tussen Veghel en Asten. "We stemmen in met het voorlopig voorkeurstracé", aldus wethouder Frans van Zeeland, "mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan."

Instemming
Het college heeft dus besloten om in te stemmen met het optimaliseren van het bestaande tracé van de N279 inclusief de omleiding bij Helmond, mits hierbij voldaan wordt aan een aantal voorwaarden.

Voorwaarden
Het college stelt als voorwaarde dat een gebiedsontwikkelingsplan deel uitmaakt van het totale tracé van de N279 Veghel-Asten en specifiek de omleiding Dierdonk. "De weg moet op goede wijze worden ingepast in het landschap", licht Van Zeeland toe. "Hoe compenseer je eventuele nadelige effecten van die inpassing? Dat is wat we graag terug willen zien in zo'n gebiedsontwikkelingsplan."

Daarnaast wil het college dat - in afwachting van een nadere financiële onderbouwing van de oplossing voor de rotonde Gemertseweg - wordt vastgehouden aan de variant waarbij de N279 de hoogte ingaat en de Gemertseweg op maaiveldniveau blijft liggen. Dit is ook conform de uitgangspunten van de Stuurgroep. "De rotonde zal dan tot een zogenaamde 'turborotonde' dienen te worden getransformeerd en er dient aandacht te zijn voor een separate busverbinding en een snelfietsverbinding bij de uiteindelijke realisatie", aldus de wethouder.

Problematiek Beekse Brug
"De ontwikkelingen rond de N279 hebben direct invloed op de problematiek bij de Beekse Brug en de verwachting is dat dit knelpunt alleen nog maar wordt vergroot. Daarom stellen wij als voorwaarde aan de Provincie dat gelijktijdig met de opwaardering van de N279 de problematiek bij de Beekse Brug dient te worden meegenomen. Dit mag niet van de agenda verdwijnen. In samenspraak met de Provincie zal voor deze problematiek een oplossing gevonden moeten worden", besluit Van Zeeland zijn toelichting.