Afbeelding
Foto: Daphne van Leuken

Vervolg voorpagina

"Je leert buurtgenoten en toekomstige buren beter kennen"

Team Beekse Akkers introduceerde bijvoorbeeld Bouwgolf en Scouting Aarle-Rixtel nam Laarbekers mee op een Snerttocht. Een Scan & Go speurtocht van badmintonclub Lieshout leverde een actieve zondag op en in Mariahout KuBBten 38 teams onder leiding van team Buurtvereniging D'n Hoge Suute. "Je leert buurtgenoten en toekomstige buren beter kennen", vertellen Jolanda, Claudia en Marjon van de Beekse Akkers. "Bij Bouwgolf leverden nieuwe buurtbewoners bouwmaterialen voor het parcours." Elkaar ontmoeten en actief bezig zijn. "Bij de recordpoging om het langste stokbrood te maken stond een dame van 86 mee te smeren." zegt Johan Heurter. "De gezondheidsrace is voor jong en oud." Bij badmintonclub Lieshout was het animo om mee te doen groot. "Onze club zei volmondig 'ja' en daar hebben we geen spijt van." vertelt Ingrid Bergé. Het Laarbeeks KuBB-toernooi in Mariahout was zo'n succes dat 20 augustus 2017 een tweede editie gaat plaatsvinden. Hopelijk wordt dit net als de Laarbeekse wandelvierdaagse een jaarlijks terugkerend evenement.

Gezond gedrag met een knipoog
"Uniek." zo noemen gezondheidsmakelaars Ellen van Bree en Tineke Meeldijk van GGD Brabant-Zuidoost de Laarbeekse gezondheidsbevordende projecten. Enthousiast vertellen ze over de nieuwe opzet. "Uit evaluaties over de eerste drie projecten kwam naar voren dat deelnemen aan een gezondheidsrace gezellig en sociaal is en leidt tot gezond gedrag", vertelt Tineke. "Afgelopen jaar is gekozen voor een andere opzet. Verenigingen werden benaderd of zij mensen buiten hun vereniging ook aan konden zetten tot bewegen." Vanuit universiteit Maastricht is Klasien Horstman bij de afsluiting aanwezig. Deze hoogleraar filosofie van de publieke gezondheidszorg volgt de gezondheidsrace in Laarbeek op de voet. Volgens haar moet het bevorderen van gezond gedrag ontspannen verlopen, zoals bijvoorbeeld een ludieke strijd tussen verenigingen. Klassieke manieren van gezondheidsbevordering leiden tot betutteling. Door frustraties stoppen mensen met gezond gedrag om weer in hun slechte gewoontes te vervallen. Een burgerinitiatief gezond gedrag dat door burgers gedragen wordt is goed voor sociale contacten en leidt uiteindelijk tot beter gezond gedrag.

Gezondheidsambassadeur van de GGD
Henk Berkers, Wim van de Burgt en Pascal en Esther Béguin kregen aan het einde van de bijeenkomst de titel gezondheidsambassadeur. Henk en Wim waren in 2011 teamcaptains van de eerste gezondheidsrace en namen het initiatief tot gezondheidsrace 2.0. Pascal en Esther waren enthousiaste leden van het winnende team uit Beek en Donk in 2014. Met het toekennen van deze titel drukt de GGD haar dankbaarheid uit voor alle werkzaamheden die gedaan zijn. Initiatieven als een gezondheidsrace vergroten de leefbaarheid en de gezondheid van de gemeenschap.