Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Liefst 1250 deelnemers aan Wandelvierdaagse Gezond Laarbeek

"Laarbeek is verdomd mooi, als je maar rondkijkt!"

Redacteur: Jac Babin
Fotograaf: Joost Duppen

Laarbeek - De wandelvierdaagse Gezond Laarbeek werd dit jaar voor de achtste keer gelopen. De start was op dinsdag 16 mei in Beek en Donk, de slotdag was op vrijdag 19 mei in Aarle-Rixtel. Via algemeen coördinator Henk Berkers, kreeg DeMooiLaarbeekKrant een kijkje achter de schermen. Tijdens de slotdag in Aarle-Rixtel bleek de sfeer bij de deelnemers nog steeds opperbest.

Gezondheidsrace 2010
Na de gezondheidsrace van 2010, besloten de 4 teams uit de Laarbeekse kernen, om samen een wandelvierdaagse op poten te zetten. Doel was om zoveel mogelijk Laarbekenaren aan het bewegen te krijgen. "En dat is ons aardig gelukt", lacht Henk. We zijn inmiddels de magische grens van 1000 deelnemers gepasseerd!"

Simpele organisatie
De opzet is simpel en doeltreffend. Elke kern zet zijn eigen route uit en bemant die met vrijwilligers. In elke kern zit een aanspreekpunt. In Mariahout zijn dat Leo en Wilmien Biemans. In Aarle-Rixtel Dirk Verhees, in Beek en Donk Beppie en Jan van Stiphout en in Lieshout, Henk zelf. "Er zijn daarnaast nog ongeveer 60 vrijwilligers betrokken bij onze wandelvierdaagse. Sponsoring kennen we niet. Een aantal Laarbeekse ondernemers steunt ons spontaan in natura en ook de gemeente is ons welgezind. Alle Laarbeekse scholen doen dit jaar met een groep mee. Vergaderen doen we niet. Na afloop komen we bij elkaar voor een kopje koffie met wat appelgebak en stellen opgelucht vast dat het ook dit jaar weer prima is verlopen.

De algemeen coördinator
"Goede organisatie Henk, appeltje eitje voor de coördinator", stelt DeMooiLaarbeekKrant vast. "Er blijft nog genoeg over voor mij", glimlacht Henk. "Wil je het echt weten?" Er volgt nu een hele lijst van werkzaamheden, die begint met contacten onderhouden, scherp inkopen, scholen bezoeken, drukwerk regelen, inschrijven, medailles bestellen.. en die eindigt met, tafels ophalen, iedereen bedanken. "Henk is er al weken van te voren vrijwel dagelijks mee bezig", valt zijn vrouw Gerda hem bij. "Al die blije gezichten, als ik persoonlijk de medailles omhang! Dat beweegt míj nou!", zegt hij geëmotioneerd. "Bovendien zijn het allemaal fantastische vrijwilligers, die mij helpen!"

Dag vier Aarle- Rixtel
Henk heeft niets overdreven. De dames aan de inschrijfbalie in De Dreef, Elise, Marie-Louise en Rina hebben hun handen vol om de inschrijvingen te verzorgen. Deelnemers zijn hoofdzakelijk jonge gezinnen, of opa's en oma's met kleinkinderen. Om half zeven zit de familie van Kleef, opa, oma, Anna, Simon en Arthur, al van een ijsje te genieten. Ze hebben zojuist drie kilometer gelopen. Een glunderende Henk heeft hen zojuist de medaille omgehangen. Volgend jaar gaan ze voor de vijf kilometer!

Christ en Lenie Rovers gaan 3 kilometer lopen met de kleinkinderen, die nergens te vinden zijn. "Is dat nou oppassen?", vraagt DeMooiLaarbeekKrant zich af. Er zijn onderweg 3 posten. Het is verbazingwekkend, dat je voor een paar euro, 1000 mensen, 4 dagen lang kan voorzien van gezond fris, fruit en koeken. Tegenover Croy staan de drie dames van de Rabobank met drank en appels. Je kunt zien dat ze zo'n drukte aan de balie niet meer gewend zijn! Het is ieder jaar weer supergezellig", zeggen ze in koor. Alle posten stralen trouwens gezondheid uit met hetgeen ze aanbieden. Daar is over nagedacht.

Op het muurtje bij De Dreef zit oma van de Meulengraaf met 2 bossen bloemen. Ze wacht op opa, papa Michel, mama Anouchka, Koen (11) en Elise (8) en de hond Puk (die ook een vaantje krijgt). Oma loopt moeilijk met een stok. "Ik zou zelf ook graag meegedaan hebben", zegt ze spijtig.

Terugblik
Die avond belt een tevreden Henk Berkers op om enthousiast te melden dat hij behalve moe, ook uiterst tevreden is. Maar liefst 1250 inschrijvingen dit jaar. Wat Henk dit jaar vooral opviel? "Geen wandelaars met telefoontjes in de hand. Laarbeek is verdomd mooi, als je maar rondkijkt!"

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding