Afbeelding
Foto: Martin Prick

KBO Lieshout denkt aan de supersenioren

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Martin Prick

Lieshout - Voor de 85-plussers van Lieshout werd zaterdag een heuse 'superseniorenmiddag' gehouden in het 'Franciscushof'.

Buurten
Martien van Hoof is 88 jaar oud en gaat niet meer graag ver van huis. Hij fietst veel en houdt van biljarten. Aan thuis achter de geraniums zitten, heeft hij een broertje dood en het liefst is hij actief. Als buitenmens heeft hij vroeger in gemeentelijke dienst de meeste tijd buiten doorgebracht. Dat doet hij nog graag, maar de mogelijkheden worden steeds minder. Hij is erg blij dat er iets wordt georganiseerd voor de ouderen. Harrie Schepers, voormalig eigenaar van 'De Concurrent' heeft de tijd achter zich gelaten, dat hij tot in de nacht bezig was met 'de zaak'. "Ik kom er nog wel hoor", vertelt hij, "om vooral met de oudere klanten wat te buurten. Gemiddeld ben ik er elke dag nog even, maar het meehelpen heb ik achter me gelaten".

Contacten
Elly Kuijlaars van het organiserend comité, onderdeel van de KBO legt uit, dat er erg veel moeite is gedaan om alle supersenioren te bereiken. Iedereen moet individueel worden benaderd en dan nog is de opkomst erg laag. Alles bij elkaar zijn er zo'n 32 senioren. Aangevuld met vrijwilligers en bestuursleden van de KBO komt het aantal op 40 bezoekers. Iedereen geniet zichtbaar van het optreden van 'De vrolijke 5', een groep, die het repertoire vandaag speciaal heeft afgestemd op de 'supersenioren'. Veel liedjes worden dan ook, zo goed en zo kwaad als het gaat, meegezongen door iedereen. Vrijwilligers lopen rond met koffie en vooral thee. Iedereen krijgt een aantal hartige hapjes en daarna komen de zoetigheden. Dit alles in de vorm van een echte high tea. De afdeling KBO-Lieshout is blij met de goede contacten, die zij hebben met 'Franciscushof'. De catering wordt zelfs verzorgd door de inpandige keuken!

Zin
Onverwacht hoogtepunt van de middag is de huldiging van één van de vrijwilligers, Gerda van Velthoven, die binnenkort 60 jaar getrouwd is met haar Hans. 'De vrolijke 5' hebben ervoor gezorgd dat Jantje Koopmans, niet de echte natuurlijk, voor Gerda zijn lied 'Rode rozen' ten gehore brengt! Met een boeket en een welgemeend 'Lang zal ze leven' geniet Gerda zó van de aandacht, dat ze snel naar huis belt om man Hans te vragen om nog even mee te delen in de feestvreugde. "We maken er geen groot feest van", geeft Gerda aan, "zelf gaan we lekker naar Zeeland en met het hele gezin naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Daar kan ieder doen waar hij zin in heeft".

Dichtbij
Elly Kuijlaars van het organiserend comité en Willem Damen voorzitter van de KBO, vinden het leuk om een middag voor deze leeftijdsgroep te organiseren, maar het is jammer, dat ze er zoveel voor moeten doen om de ouderen te mobiliseren. Maar er blijft aandacht voor de supersenioren. Je hoeft overigens geen lid te zijn van de KBO, iedereen mag aan deze middag deelnemen, al is de deelnameprijs voor niet-leden natuurlijk een beetje hoger. "Misschien komen er volgende keer meer mensen, want zoiets blijkt te voorzien in een behoefte", aldus Willem Damen. "Ik ben tenminste erg blij dat er iets voor ons wordt georganiseerd en dat lekker dicht bij huis", vindt Harrie Schepers.

Afbeelding
Afbeelding