Afbeelding
Foto: Daphne van Leuken

Halve finale Maistro trekt nieuw publiek naar de harmonie

Redacteur: Louke Kreemers
Fotograaf: Daphne van Leuken

Aarle-Rixtel - De acht deelnemers van Maistro stonden afgelopen zaterdag in een volle Dreef om hun dirigeerkunsten te laten zien. Ze haalde alles uit de kast om de jury van hun kunsten te overtuigen en een plek te veroveren in de finale op 8 juli.

Maatsoorten
Doodnerveus waren de kandidaten van Maistro afgelopen zaterdag. Na maanden van oefenen was het moment eindelijk daar, ze mochten hun dirigeerkunsten aan het toegestroomde publiek laten horen. De kandidaten zijn al vanaf januari aan het oefenen op de stukken die Harmonie de Goede Hoop ze heeft toebedeeld. Kandidaat Thomas Beniers legt uit wat er zo moeilijk was aan het leren dirigeren: "Eerst moet je leren dat er verschillende maatsoorten zijn, je hebt bijvoorbeeld een vierde maat of een achtste maat. Daar horen verschillende dirigeerbewegingen bij en die moet je allemaal onder de knie krijgen.'' De deelnemers hebben in de maanden van voorbereiding vooral thuis geoefend, pas de laatste twee weken konden ze met de harmonie oefenen. "Tijdens de eerste repetitie ging het bij mij echt slecht'', vertelt Thomas. "Maar gelukkig kreeg ik tijdens de laatste repetities nog wat tips en nu ging het goed. Ik ben erg tevreden over de avond.''

Niveau
De andere kandidaten kunnen ook tevreden zijn over de avond. Met allemaal hun eigen stijl en aangeleerde trucs proberen ze de harmonie zo goed mogelijk door een klassiek stuk te leiden en door een popnummer. Juryleden Dirk van de Weijer, Martijn Pepels en Wendy Hagedoorn hebben deze avond de zware taak om de dirigenten in spe te beoordelen. "De kandidaten hebben zich allemaal goed voorbereidt'', merkt Dirk op. "Het is lastig om het dirigeren in zo'n korte tijd onder de knie te krijgen, vooral omdat de kandidaten maar een paar keer konden oefenen met de harmonie. Ze hebben alles vooral geoefend op gehoor. Het moeilijkste voor een dirigent is dat je de harmonie niet in de weg moet lopen. Je moet weten wanneer je er moet zijn en wanneer niet. Dat natuurlijke muzikale gevoel hebben sommige kandidaten van nature en andere hebben dat wat minder.''

Volle zaal
De acht Maistro's van de avond hebben vrienden en familie uitgenodigd om te komen kijken. Het is dan ook goed vol in De Dreef op deze zaterdagavond. De deelnemers zijn verschillend in leeftijd en dus is het publiek ook gevarieerd. "We hebben expres gekozen voor een gevarieerde kandidatengroep'', vertelt organisator Dirk Verhoeven. "De kandidaten komen uit verschillende vriendengroepen, stichtingen en zijn verschillend van leeftijd. Daardoor hebben we deze avond ook een gemixt publiek. Daar staat een hele groep jeugd, dat zijn de vrienden van Thomas, de jongste kandidaat. Maar er zitten ook oudere mensen in de zaal. We zijn heel blij met hoe de avond verloopt, de zaal zit boven verwachting vol.'' De wedstrijd geeft de harmonie een nieuw publiek. Zo hadden de vrienden van Thomas tot deze avond nog nooit een uitvoering van de harmonie meegemaakt. Maar nu wordt er flink geapplaudisseerd voor de deelnemers, maar zeker ook voor de harmonie. Tijdens het tweede deel van de avond wordt er zelfs voorzichtig gedanst door het publiek.

Wedstrijd
Uiteindelijk blijft het wel een wedstrijd en dus halen de Maistro's alles uit de kast om hogere punten te krijgen van de jury. Zo heeft Maistro Harm Boons een bijpassende outfit voor elke uitvoering, haalt voormalig prins carnaval John van de Linden de dansmariekes het podium op en vermaakt Peter Verschuuren iedereen met een komische voorstelling voor de harmonie. Maar aan het einde van de avond moet er toch een uitslag komen. Vier van de acht deelnemers gaan door naar de finale. De jury komt met een top acht, maar deze top acht wil niks zeggen over de finale. De deelnemers mogen namelijk ieder vier producten kiezen bij vier ondernemers die zich hebben aangemeld bij de harmonie. Elke keer dat er zo'n product gekocht wordt, geldt als een stem op de kandidaat die gekoppeld is aan dat product. Volgens de jury deed Thomas Beniers het deze avond het beste en dus mocht hij als eerste zijn producten kiezen. De producten zullen de komende twee weken goed worden gepromoot bij Bakkerij van Brug, Snoeperij Jantje, Groenteboer van de Heuvel en Slagerij Hegeman. De vier deelnemers die over twee weken de meeste verkochte producten en dus stemmen hebben, nemen op 8 juli deel aan de finale van Maistro. Die zal dan opnieuw plaatsvinden in de Dreef.