Het decor in 2016
Het decor in 2016 Foto:

"Alles wat er gebeurt inspireert me"

Mariahout - Helmie Segboer is al meer dan twintig jaar erg actief bij de Toneelvereniging Mariahout. Een goede reden om nader kennis met haar te maken. Wie is Helmie Segboer?

Helmie is getrouwd met Henrie en heeft 2 dochters: Lennie en Debbie. Zij werkte 10 jaar in de bejaardenzorg, tot ze kinderen kreeg. Toen wilde ze haar creativiteit verder ontwikkelen en ging naar de kunstacademie. Ze maakt mooie schilderstukken en geeft aan jongeren en volwassenen les in haar atelier aan huis.

Hoe kwam je ertoe om bij het toneel mee te gaan doen?
"In de tachtiger jaren heb ik als figurante mee gedaan. Later, in 1994, volgde ik een cursus voor grimeuse en hielp mee om de toneelspelers te schminken. Dit deed ik eerst bij de kinderproductie en later ook bij de volwassenen. Het is nooit mijn bedoeling geweest om mee te gaan spelen. Het beschilderen van de decors en nu ook het ontwerpen van decorstukken is een onderdeel waarin ik mijn creativiteit heel goed kan inzetten."

Wat is nu je taak?
"Het toneelspelen is erg leuk, maar ik speel zelf niet mee. Ben wel altijd aanwezig bij de repetitie, daar doe ik inspiratie op als vormgever voor onder andere : de kleding, het decor, de posters, flyers en hoe de mensen er straks uit komen te zien, dit alles in samenspraak met de regisseur. Aan de PR en de gehele vormgeving werk ik graag mee achter de schermen. Tevens zit ik ook in de het bestuur van de toneelvereniging."

Wie is of was je inspirator?
"Ik heb niet één inspirator, maar laat mijn voelsprieten het werk doen. Alles wat er gebeurt inspireert me. Vooral door het prachtige spel van de spelers word ik geïnspireerd!"

Helmie Segboer