Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Dorpsraad Beek en Donk houdt 'Lagerhuisdebat'

"Je mag alles zeggen, maar met respect voor elkaar!"

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Joost Duppen

Beek en Donk – De grote zaal van het Ontmoetingscentrum is ingericht zoals in het bekende tv-programma 'Het Lagerhuis'. Dorpsraad Beek en Donk organiseerde een avond waarop gedebatteerd werd over twee onderwerpen: de hondenpoepoverlast en snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom. Met name het eerste onderwerp zorgde voor een levendig debat onder leiding van dorpsondersteuner Henri Bouwmans.

Inleiding
"Ik ben blij dat jullie er allemaal wél zijn", start Bouwmans – debatleider – de avond nadat is geconstateerd dat de opkomst lager is dan verwacht. "Laten we afspreken met elkaar dat je hier alles mag zeggen maar met respect voor elkaar", is de boodschap die hij de aanwezigen meegeeft. Er zal gedebatteerd worden over twee stellingen: 'Het openbaar groen is voor honden. Het asfalt en de stoep is voor mensen' en '30 km in de kom voor automobilisten is voor watjes. Voetgangers moeten zelf maar beter opletten'.

Hondenpoepoverlast is ergernis nummer 1
Wethouder Frans van Zeeland legt uit welk beleid de gemeente hanteert en hoe dit tot stand is gekomen. "Al sinds begin 2014 ligt bij de gemeente de vraag om een oplossing te vinden voor de hondenpoepoverlast. Via een enquête van burgerpanel TipMooiLaarbeek werd duidelijk dat hondenpoepoverlast ergernis nummer 1 is onder de inwoners van Laarbeek. We zijn daarom in overleg getreden met de diverse dorpsraden en kwamen tot de afspraak dat voldoende uitlaatstroken dienden te worden aangelegd waar honden aangelijnd kunnen worden uitgelaten. Honden dienen te allen tijde aangelijnd te zijn en hondenpoep op plekken buiten de uitlaatstroken dient te worden opgeruimd door de eigenaar van de hond en kan in de prullenbakken van de gemeente gedeponeerd worden. Zo niet, dan kan Nico van Dartel, Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) van de gemeente Laarbeek, de eigenaar van de hond verbaliseren." Volgens Van Zeeland gaat de jeugdgemeenteraad op korte termijn een belangrijke rol spelen in de aanpak van de overlast; er zijn plannen om samen met Van Dartel de straat op te gaan en mensen aan te spreken.

Handhavingsbeleid
"Ik waarschuw mensen altijd eerst. Verbaliseren kan alleen als ik iemand op heterdaad betrap. Verbaliseren betekent in de praktijk dat ik mensen aanspreek en ze verzoek hun afval op te ruimen. Tot nu toe kon ik niet rechtstreeks verbaliseren omdat ik geen toegang had tot het systeem van de Politie. Op korte termijn beschikt de gemeente echter over een digitaal systeem waarmee ik als BOA voortaan direct bekeuringen kan uitschrijven. Deze zullen worden geïnd door het CJIB", legt Van Dartel uit.

Roep om handhaving
De uitleg van beide heren roept direct diverse reacties op: "Wij hebben te kampen met een speelveld vol met hondenpoep, honden doen zelfs in de zandbak hun behoefte", verzucht een bewoonster van de wijk Voorbeemd. "Al ruim twee jaar zijn wij bezig dit onder de aandacht van de gemeente te brengen maar na twee jaar hebben we nog geen antwoord", vult Leo van der Aa, bewoner van de Voorbeemd, aan. "Wanneer gaat er nu eens iets gebeuren?" Ook de voorzitster van de medezeggenschapsraad van basisschool 't Klokhuis/Muldershof uit haar ongenoegen: "Ook wij ervaren heel veel overlast rondom de scholen. Poep is een afvalproduct en moet opgeruimd worden. Wij als school voelen ons ook niet gehoord." Beiden vragen zich dan ook hardop af hoe het kan dat er uitlaatstroken naast of zelfs op de speelvelden zijn aangelegd en waarom er prullenbakken op de velden geplaatst worden, daar waar honden niet mogen komen. "Hoe lang moeten we nog praten? Ik zie de BOA graag een keer daadwerkelijk handhaven", is hun mening.

Eigen verantwoordelijkheid
Toch ligt het volgens een aanwezige hondenbezitster soms iets genuanceerder. "Ik heb twee honden en wandel soms uren door Beek en Donk met ze. Ik mis wandelpaden door het dorp waar honden los mogen lopen. Ik ruim de hondenpoep altijd netjes op maar constateer zeer regelmatig dat er lang niet in alle wijken prullenbakken voorhanden zijn waar ik deze kan achterlaten dus waarom geen loslooppaden aanleggen en afvalbakken in élke wijk?" Een ander vraagt zich hardop af hoe het zit met de eigen verantwoordelijkheid van hondenbezitters; "als je er goed over nadenkt, zouden er eigenlijk niet eens uitlaatstroken nodig zijn als iedereen verantwoordelijkheid neemt voor wat hij of zij achterlaat op straat", is zijn mening. "Ach, mensen die er 'schijt aan hebben' blijven dit toch wel hebben", roept een ander.

Verbaliseren versus eigen verantwoordelijkheid
Of verbaliseren echt helpt, wordt betwijfeld. Alternatieve straffen worden spontaan genoemd zoals het zelf schoonmaken van de speelveldjes, het inrichten van een soort van 'kliklijn' of het opzetten van een werkgroep die samen met de gemeente sturing gaat geven aan het beleid. Wies Rooijakkers oppert namens de Dorpsraad 'dat het hoog tijd wordt dat de communicatie naar de inwoners toe concreet vorm krijgt'. "Er zou twee jaar geleden al een folder worden uitgegeven en huis aan huis worden verspreid waarin inwoners precies kunnen lezen hoe het hondenpoepbeleid in elkaar steekt in Laarbeek. Het is nu hoog tijd voor de gemeente om door te pakken en daar ligt voor ons als Dorpsraad een controlerende taak die wij heel serieus zullen nemen."

Wethouder Van Zeeland spreekt zijn waardering uit voor al hetgeen wordt gedeeld en belooft 'nog eens goed te kijken' naar zaken als of de uitlaatstroken wel op de goede plaatsen liggen en of het handhavingsbeleid indien nodig niet bijgesteld dient te worden. Twee toezeggingen worden gedaan om persoonlijk in gesprek te gaan met bewoners van de Voorbeemd en met de basisscholen. "Helaas zijn wij als gemeente niet bevoegd om alternatieve straffen op te leggen dus is alleen het uitschrijven van een proces-verbaal mogelijk en ik ben het met u eens dat de communicatie naar inwoners toe helder moet zijn." Wordt vervolgd dus.

Verkeersveiligheid
Stelling 2 leidt niet tot een echt debat. Ambtenaar Frans Vlemmix legt uit dat – behalve op de Oranjelaan en een gedeelte van de Bosscheweg – in heel Beek en Donk de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur geldt en dat automobilisten zich aan deze snelheid dienen te houden. "Een 30 kilometerzone is een verblijfsgebied waar de auto te gast is en de automobilist rekening dien te houden met voetgangers, fietsers en alle andere verkeersdeelnemers", legt Vlemmix uit. Wijkagent René Janssen legt uit dat er incidenteel gehandhaafd kan worden met een laser gun en dat permanent handhaven niet mogelijk is omdat een 30-kilometerweg zo moet zijn ingericht dat er ook echt alleen maar 30 kilometer per uur kan worden gereden en dit is vaak niet het geval. "Het gaat er ons om dat de 'horken' eruit worden gepakt", legt Janssen uit, "en behalve dat het dus technisch niet kan, beschikken we helaas ook niet over de middelen om stelselmatig te handhaven." Mogelijke oplossingen uit het publiek om automobilisten bewust te maken van hun rijgedrag zijn het plaatsen op lantaarnpalen en prullenbakken van 30 kilometer-stickers en elkaar aanspreken op rijgedrag. De wethouder besluit dat ook voor dit thema een rol is weggelegd voor de jeugdgemeenteraad. "We zullen budget vrijmaken om projecten uit te voeren", besluit hij, waarop voorzitter van de Dorpsraad Wies Rooijakkers afsluit met de woorden: "En wij gaan alle toezeggingen nauwgezet volgen!"

Afbeelding