De Buizerdstraat

Wanneer de Valkendijk er niet was geweest dan hadden we in Aarle-Rixtel geen Buizerdstraat gehad. Raar maar waar…De Buizerdstraat ligt in het plan Broekeling en dat verwijst op zijn beurt weer naar Brukelum, het moerassig beekdal van de Schevelingse Loop. Dáár zie je weleens een buizerd rondhangen.

De Valk en de Buizerd hebben gemeen dat ze allebei tot de stootvogels behoren, die nog steeds vaak 'roofvogel' wordt genoemd. Geheel ten onrechte, want deze beesten roven niks maar zoeken gewoon een prooi om in leven te kunnen blijven. Anders zouden alle mensen ook rovers zijn……

De Buizerd zie je wel het vaakst. Het is een niet al te snelle vogel. Wanneer je hem ziet vliegen zie je vaak kraaien om hem heen spoken. Die vallen hem bijna altijd lastig omdat ze in hem een concurrent zien. De Buizerd is vooral een aaseter, zoals verkeersslachtoffers, maar vangt ook wel kleine zoogdieren zoals mollen, muizen maar ook amfibieën (zoals kikkers) en soms andere - veelal verzwakte- vogels. De Buizerd maakt ook graag gebruik van thermiek. Je ziet hem dan mooi rondcirkelen en stijgt dan steeds hoger en hoger. In het voor- en najaar zie je ze vaak in kleine groepjes hoog in de lucht. Dat zijn meestal doortrekkers die naar noordelijke streken rekken. Je ziet hem regelmatig op een paal zitten om te kijken of er ergens een lekker hapje te zien is. In de Buizerdstraat zult je hem niet gauw aantreffen, eerder een huismus. Maar in de Huismusstraat wil niemand graag wonen. 'Buizerdstraat' staat immers veel deftiger..

Henk van Beek
Heemkundekring Barthold van Heessel