Afbeelding
Foto: Johan Maas

"Als je niet goed kunt lezen, kun je ook niet meedoen"

Redacteur: Suzan Mulder
Fotograaf: Johan Maas

Laarbeek - Het thema laaggeletterdheid staat hoog op de agenda in Laarbeek. Onlangs werd in het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk het Taalhuis Laarbeek geopend. Afgelopen week verzorgde Welzijnsorganisatie ViERBINDEN in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven een training 'Laaggeletterdheid: Signaleren en doorverwijzen' voor medewerkers en vrijwilligers van ViERBINDEN. Er werd uitgelegd wat laaggeletterdheid inhoudt, hoe je het kunt herkennen en hoe je iemand kunt doorverwijzen.

"Alles wat wij doen heeft te maken met lezen en schrijven"
ViERBINDEN directeur Peter Kuijs: "Als je niet goed kunt lezen, kun je ook niet meedoen. Als ViERBINDEN staan wij ervoor dat iedereen mee moet kunnen doen, daarom besteden wij veel aandacht aan laaggeletterdheid." Laaggeletterdheid omvat meer dan analfabetisme, zo leren de aanwezigen tijdens de training. Als laaggeletterde kun je luisteren, spreken, lezen en schrijven en digitale vaardigheden niet voldoende toepassen in het dagelijks leven en in werksituaties. Trainster Suzan de Koning vraagt de aanwezigen wat ze die dag gedaan hebben waarbij ze taal nodig hadden. Van een mailtje of een appje sturen tot de juiste busroute bepalen of iets uitzoeken op een menukaart werd er opgenoemd. Op ieder moment van de dag heb je taal nodig.

"Ik had er een dagtaak aan om het verborgen te houden"
Toch zijn veel laaggeletterden er heel goed in om dit verborgen te houden voor hun omgeving. Ervaringsdeskundige Ria van Ras vertelt aan de cursisten: "Toen ik niet kon lezen en schrijven had ik een dagtaak aan het verbergen daarvan. Ik maakte bijvoorbeeld boodschappenlijstjes in mijn eigen taal. En gebruikte als smoes dat ik mijn leesbril was vergeten. Ik durfde er niet voor uit te komen. Ik schaamde me en dacht letterlijk dat ik de enige in Europa was die het niet kon."

Gratis opleiding voor Laarbeekse laaggeletterden
Uit onderzoek blijkt dat de aanpak van laaggeletterdheid al na een half jaar impact heeft. Mensen kunnen niet alleen hun taalvaardigheden beter toepassen, maar voelen zich psychisch en fysiek gezonder, hebben meer het gevoel dat ze er bij horen en hebben een betere arbeidsmarktpositie. Er zijn verschillende mogelijkheden voor laaggeletterden om alsnog te leren lezen en schrijven. Inwoners van Laarbeek kunnen zelfs gratis de speciale opleiding aan het ROC in Helmond volgen. Deze opleiding wordt afgestemd op de individuele behoeften van de deelnemers. Wil je leren hoe je met de trein naar je kinderen en kleinkinderen reist? Dan is dat je doel. Wil je graag een bepaald boek lezen? Dan werk je daar aan. Ria van Ras: "Toen ik leerde lezen en schrijven ging mijn wereld groeien. Ik ben er zo gelukkig van geworden."

Kent u iemand die laaggeletterd is en wilt u hem of haar helpen? Of wilt u aan de slag als taalvrijwilliger? Het Taalhuis Laarbeek in de Bibliotheek van Beek en Donk is geopend van maandag t/m vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur. U loopt er vrijblijvend binnen voor informatie of hulp.