Sparta'25 staat stil bij overlijden Willem Lamboo

Het leek de laatste tijd wel elke week feest bij onze vereniging. Bijna elke week werd een team van onze club kampioen. Maar vorige week maandag, op de dag dat onze meiden van MO17-1 kampioen werden, ontving onze club het intens verdrietige bericht dat onze Spartaan Willem Lamboo, speler van het zevende, is overleden. Willem is maar 22 jaar oud geworden. Een enorme klap voor de familie, vrienden, maar ook Spartanen. Willem heeft zelf besloten dat de wereld waarin hij nu leeft niet geheel zijn wereld is. Wij hopen dat hij zijn wereld gevonden heeft.

Omdat onze club meer is dan alleen punten heeft het bestuur in nauw overleg met de familie van Willem besloten om afgelopen vrijdag 26 mei stil te staan bij dit afschuwelijke nieuws. Deze bijeenkomst had een andere insteek dan de bijeenkomst die zaterdag heeft plaatsgevonden bij Café van de Burgt waar de afscheidsceremonie plaatsvond.

De moeder van Willem heeft vrijdagavond ten overstaan van het grote aantal aanwezigen haar kant van het verhaal gedeeld. Wat zij het liefste wil is dat wat haar als moeder is overkomen een andere moeder niet zal overkomen.

Natuurlijk is er veel verdriet maar nog meer onbeantwoorde vragen. Dat deze tragedie had kunnen worden voorkomen…nee waarschijnlijk niet. Maar de boodschap was duidelijk. Leef, geniet van het leven maar houdt de controle over je zelf. Te veel jongeren, maar ook ouderen, drinken veel, experimenteren met drugs en gaan daarbij over de grens. Weet jij altijd wat je gedaan hebt na een avondje stappen… gebeurt dit steeds vaker en ga je steeds verder? Verlies niet de controle. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Maar ook, praat met elkaar. Niet alleen oppervlakkig maar ook eens dieper inhoudelijk over de dingen die je echt bezighouden. Leer elkaar echt kennen. En als je vermoed dat iemand aders niet helemaal meer de controle heeft over zichzelf, zich anders gaat gedragen, of op een andere manier veranderd, praat er met je omgeving over of anderen het ook zo zien. Een huisarts, de GGD of een ander vertrouwenspersoon kan goed reageren op signalen die zij van jou krijgen. Gebruik de hulp die er is.

Willem, je was onnavolgbaar op het voetbalveld met je bewegingen en dribbelacties en onnavolgbaar met je laatste actie. We zullen je niet vergeten.