Afbeelding
Foto: Daphne van Leuken

Kinderen en ouderen 'samen' aan de slag in nieuwe Moestuin

Redacteur: Daan Daniëls
Fotograaf: Daphne van Leuken

Beek en Donk - Kinderen van basisschool 't Otterke die samen met de ouderen van wooncomplex De Regt een eigen moestuin bijhouden, de groenten verbouwen en wellicht ook samen gaan koken. Dat is het doel van het project 'Samen'. Jong en oud samen verbinden.

De plannen voor de realisatie van de tuin waren er al langer. Nu zijn alle lichten op groen gegaan en gaat er op korte termijn begonnen worden met de aanleg van de moestuin, waar bewoners van De Regt met de leerlingen van 't Otterke aan de slag gaan. De tuin gaat grenzen aan het bestaande terras van De Regt. "Er komen ook verhoogde bakken, die nu bij Howeko worden gemaakt", zodat mensen in een rolstoel of met een rollator ook aan de slag kunnen", legt Monika Slaets uit, een van de kartrekkers van het project. Tijdens de presentatie van het plan kwamen veel ouderen al met ideeën van welke groente ze willen gaan verbouwen. Kruiden in de bakken, aardbeien, bonen, wortels en prei zien ze graag in de moestuin. Directeur Christel Verspaget van 't Otterke ziet het als een unieke kans. "We wilden al langer wat met ouderen doen. De moestuin is een mooie kans. Voor kinderen gaat het behalve om het samenwerken ook om gezond eten, planten zelf te zien groeien, uitrekenen wat je nodig hebt. Alles heeft weer raakvlakken met vakken op school."

Entente Florale
Wat het project in een stroomversnelling heeft gebracht is dat de gemeente heeft besloten om de moestuin en alle aanpassingen heeft opgenomen in de juryroute van de Entente Florale. Tuinarchitect Tom Poppelaars heeft een nieuwe tekening gemaakt van het stuk grond achter De Regt, tot aan het Dierenpark. Zo komen er plantenperkjes en bankjes. Bewoners van de Regt die wat slechter te been zijn of met een rollator lopen of in een rolstoel zitten kunnen straks via het terras, door de moestuin een wandeling maken door het parkje naar bijvoorbeeld het Dierenpark. Op 11 juli moet alles klaar zijn.

Afbeelding