Cees Meijer met op de achtergrond zijn beeld 'Gretchenvogel' Achter Cees wethouder Joan Briels
Cees Meijer met op de achtergrond zijn beeld 'Gretchenvogel' Achter Cees wethouder Joan Briels Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Beeldhouwer Cees Meijer schenkt zijn beeld aan de gemeente Laarbeek

4100 kilo zware Gretchenvogel verplaatst naar Janssensstraat

Redacteur: Louke Kreemers
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Aarle-Rixtel - In het bijzijn van buurtbewoners werd afgelopen dinsdag het kunstwerk De Gretchenvogel officeel in ontvangst genomen door de gemeente Laarbeek in de persoon van wethouder Joan Briels. De 4100 kilo wegende vogel van beeldhouwer Cees Weijer heeft een mooi plekje gekregen op de hondenuitlaatstrook aan de Janssensstraat.

Cadeau voor de gemeente
Het was maandag een heel gedoe om het zware kunstwerk vanuit de tuin van maker Cees Meijer aan de Bakelseweg, naar de Janssensstraat te brengen. De Gretchenvogel werd op een vrachtwagen getakeld en naar de Janssensstraat gereden, daar moest het 3.48 meter hoge kunstwerk weer met een takel van de vrachtwagen op zijn nieuwe plek worden gezet. Hoewel het dus een lastige operatie was, is Cees blij met de nieuwe plek van zijn Gretchenvogel. "Hij staat hier prachtig, met al dat groen op de achtergrond. Hij stond al een aantal jaar naast ons huis, maar hier komt het beeld beter tot zijn recht. Hoewel het een groot beeld is, lijkt hij op deze nieuwe plek veel minder groot dan naast ons huis. Ik heb ook al van veel buurtgenoten gehoord dat ze er blij mee zijn.'' De gemeente heeft het kunstwerk cadeau gekregen van Cees. Hij vond het jammer dat er nog niks van zijn hand te zien was in Aarle-Rixtel en via wat contacten kwam zijn cadeau bij de gemeente terecht. Deze namen het dankbaar in ontvangst en zo kwam het beeld op de Janssensstraat terecht.

Ganzegat
De vogel werd op dinsdag feestelijk onthult door wethouder Briels. Een veertigtal buurtbewoners was aanwezig bij de onthulling. "Het is een mooi dat we als gemeente en als gemeenschap zo'n cadeau in de schoot geworpen krijgen", vertelt wethouder Briels. De wethouder vindt zelfs dat het beeld op zijn nieuwe plek veel mooier staat dan op D'n Heikant. "En waar kan het beter staan dan in Aarle, vooral omdat het ook wat weg heeft van een gans, maar misschien zeg ik nu wat verkeerds", lacht Joan. Na de toespraak wordt de Laarbeekse vlag van de sokkel gehaald door Joan en Cees en wordt er samen met de buurtbewoners geproost op de onthulling en op het beeld zelf. Het beeld wordt dan nog even van alle kanten bekeken door de toeschouwers, terwijl er gezellig bijgekletst wordt.

Naam
De naam Gretchenvogel komt uit Faust, het bekendste werk van de Duitse filosoof Goethe. "Goethe woonde in Weimar'', legt Kees uit. "In Weimar zijn opgravingen geweest en daar kwamen ze resten tegen van een paleontologische vogel. Ter eren van hun beroemdste inwoner hebben ze die vogel vernoemt naar de Gretchenvogel van Goethe. Hoe de vogel er precies uit heeft gezien, is niet bekend. Maar ik heb er mijn eigen interpretatie op los gelaten en denk dat de vogel eruit heeft gezien als mijn kunstwerk. Daarom heb ik hem vernoemd naar de Gretchenvogel.''

Onthulling van het 3,48 meter hoge en 4100 kilo wegende beeld 'Gretchenvogel'