Gerstveld

Een van de drie nieuwe straatnamen in plan Nieuwenhof Noord in Lieshout is Gerstveld. Deze naam past in de reeks die verband houdt met de Bavaria Brouwerij. Gerst is een belangrijk bestanddeel bij de productie van bier en Bavaria hecht er waarde aan dat de gerst ook van de Laarbeekse bodem komt.

In 2014 werd door Bavaria een fietstocht gepresenteerd in het kader van de Laarbeekse Watermaand. De Boer Bier Water fietsroute. Het project Boer Bier Water is gestart op initiatief van een aantal lokale boeren, ZLTO, Bavaria, Waterschap Aa en Maas, CLM (klimaatorganisatie), Rabobank Peel Noord en de Gemeente Laarbeek. Het project richt zich op het behoud van een gezonde bodem en gezond water in Laarbeek. Men hecht waarde aan het terugdringen van bestrijdingsmiddelen en efficiënt gebruik van water. Het verbouwen van brouwgerst is een belangrijk onderdeel van het project. Zo kan Bavaria gerst inkopen bij plaatselijke boeren.

De fietsroute laat fietsers kennismaken met gerstvelden in Laarbeek die onderdeel uitmaken van het project. Startpunt is Bavaria Brouwerij Café in Lieshout. De route eindigt ook weer bij het Bavaria Brouwerij Café. Onlangs werd al weer de vierde editie (2017) van dit fietsrouteboekje uitgebracht. Inmiddels is de route uitgebreid tot 40 kilometer en dragen vijftien agrariërs hun steentje bij. Behalve langs gerstvelden voert de route ook langs mooie agrarische bedrijven in Laarbeek. Het boekje is gratis verkrijgbaar bij Bavaria Brouwerij Café. U ontvangt dan tevens een bon voor een gratis (tweede) biertje bij Bavaria Brouwerij Café. Gerstveld, niet alleen een straatnaam dus, maar echte gerstvelden in Laarbeek.

Nelly de Groot-Cooijmans

Met dank aan Heemkundekring 't Hof van Liessent