Afbeelding
Foto: Martin Prick

Zonnige 4e editie van Lieshout Cultinair smaakt naar meer

Redacteur: Trudi Orbon-Kanters
Fotograaf: Martin Prick

Lieshout - Het was één groot, vrolijk terras in de Dorpsstraat van Lieshout. Voor de vierde keer organiseerde buurtvereniging Dorpsstraat-Kuiperstraat in samenwerking met Café de Koekoek op zondag 11 juni het knusse evenement Lieshout Cultinair. De kraampjes rondom het volle terras serveerden 10 verschillende hapjes uit 10 verschillende landen. Er was live muziek en vermaak voor de kinderen. Cultuur en culinair kwamen deze gezellige zondagmiddag ongedwongen samen.

IJverig snijdt Tjai verse groenten voor haar zoetzure wokgerecht. Tegelijkertijd kookt ze witte rijst in twee dampende rijstpannen en roert regelmatig in de grote pan met kip in zoetzure saus. Vlug vlug, want er zijn maar liefst 160 bezoekers die allemaal haar gerecht uit Thailand willen proeven. "Ik woon nu 7 jaar in Lieshout", vertelt Tjai vrolijk. "In onze cultuur is het heel gewoon dat we samen koken. Bijna iedereen in Thailand kan koken, ook mannen. Ik houd ervan en doe daarom elk jaar weer mee met Lieshout Cultinair."

Een aantal deelnemers hebben hun roots in verre landen. Twee vrouwen afkomstig uit Brazilië wonen alweer 20 jaar in Lieshout en bieden hun specialiteit aan: rundergehakt met burgur, munt en geheime Braziliaanse kruiden. Tamara woont ongeveer 20 jaar in Australië. Toevallig bezoekt ze deze maand haar schoonzus Marjan van Dommelen uit Lieshout. In hun kraam presenteren ze hun eigengemaakte 'Pavlova' met verse aardbeien en slagroom. Marjan: "De mensen denken dat het een Russisch gerecht is, maar Pavlova is een Australisch toetje gemaakt van eiwitschuim." Oswin woont in Eindhoven, maar komt oorspronkelijk uit Curaçao. Vandaag speelt hij live zijn muziek voor de bezoekers van Lieshout Cultinair. "Wil je met me dansen?" vraagt hij serieus. Gelukkig staat naast het podium een bartender die met alle plezier ter plekke een Mojito cocktail uit Cuba bereidt.

"Lieshout Cultinair verbindt. Hier komen allerlei culturen samen", vertelt Sandra Garenfeld, één van de organisatoren. Maar eigenlijk geniet ze vooral van de sfeer: "Het is zo'n gezellige, kneuterige markt. Terwijl de kinderen spelen op de springkussens of met hun stempelkaart gerechtjes halen, kunnen ouders ontspannen op het terras met vrienden en bekenden." Menig bezoeker schuift aan voor een drankje. Maar om ook te kunnen proeven van de hapjes, waren er kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar. Sandra: "Dit jaar hebben 160 mensen kaartjes gekocht. Als ik naar een restaurant ga, probeer ik niet snel iets nieuws. Maar hier kun je voor €12,50 allerlei hapjes proeven. Van Hollandse groentesoep tot Braziliaanse gehaktrolletjes." Ze lacht: "Aan het einde van de dag heb je goed gegeten!"

Afbeelding
Afbeelding