Myrna Bouwmans, 4e van rechts
Myrna Bouwmans, 4e van rechts Foto:

Komedie 'De miraculeuze comeback van Mea L. Loman' in oude Klokkengieterij

Aarle-Rixtel - De Brabantse Theatergroep BLUV speelt de muzikale komedie De miraculeuze comeback van Mea L. Loman. Op 30 juni speelt de voorstelling in Atelier Vonk in Aarle-Rixtel. De rol van Mea wordt vertolkt door de Aarle-Rixtelse Myrna Bouwmans (48). De Helmondse Yvonne Molenaar-Gijsbers (43) staat letterlijk naast Bouwmans, als haar ietwat schreeuwerige flapuit van een buurvrouw.

Beide dames zijn bekend in de culturele omgeving van Aarle-Rixtel. Bouwmans stond jaren in de Donck in Someren en vertolkte rollen in producties als Les Miserables en Romeo en Julia. Bij Theatergroep BLUV kroop ze onder andere in de huid van Moeder Courage in de gelijknamige voorstelling. 'Het spelen in een komedie is uitdagend, de juiste timing vinden, er niet overheen gaan, toch geloofwaardig blijven. 'Mea' is een rol naar mijn hart. De contrasten in haar personage zijn zo duidelijk voelbaar; enerzijds de irritatie die ze oproept binnen haar zanggroep, maar ook de vrouw die kiest voor haar eigen geluk', aldus Bouwmans.

Molenaar-Gijsbers speelde bij Genesius in Helmond en stichtte daarnaast samen met Wim Daniels en Marlon Kicken AR Theater. Nu kruipt ze in de rol van 'Teuni'. "Het is een leuke rol die me past. Ik ben zelf ook een flapuit en heb vaak mijn mening klaar. De zekerheid die Teuni heeft, maakt het interessant om mee te spelen. En de lol die we tijdens de repetities al hebben is echt geweldig."

De voorstelling
Mea, huisvrouw en amateur-chansonnière, was vooraanstaand lid van 'Zon en Vreugd', een vereniging die optreedt voor bejaarden en gehandicapten. Toen de spanningen in het gezin hoog opliepen, hield ze het voor gezien. Maar het artiestenbloed blijft kolken. Mea's feministische buurvrouw spoort Mea aan voor 'een stukje zelfontplooiing' te kiezen en ze gaat ervoor. Maar haar poging een comeback te maken wordt niet door iedereen gewaardeerd. De problemen thuis spelen weer op en daarnaast voeren afgunst en (zelf)overschatting bij het huidige artiestenclubje de boventoon. Tegelijkertijd lijkt er niets veranderd, maar past Mea er nog wel tussen?

Minimale middelen, maximale zeggingskracht
Theatergroep BLUV maakt, onder leiding van Harold Schraven (Oorlogstuig Best, Speledonckers Someren, Dorp aan de Rivier Lith), kwaliteitsvoorstellingen waarmee het publiek wordt ontroerd, vermaakt en aan het denken gezet. Verhalend/vertellend theater waarin live muziek een belangrijke rol speelt. BLUV gebruikt minimale middelen, met maximale zeggingskracht. Eerder speelde BLUV de meer dramatische stukken Moeder Courage en haar kinderen en Agnes B.

Regisseur Harold Schraven: "We kiezen nu voor een komedie. Spelers met meer ervaring en passie willen ook bijleren, hun talent ontwikkelen en op een hoger niveau komen in verschillende genres. Door de cast te selecteren uit audities, vormt zich een groep met spelers die aan elkaar gewaagd zijn en zich beter kunnen ontwikkelen door het tegenspel dat geboden wordt. Met deze komedie is het tijd om te lachen, maar laten we ook de kleinzerigheden van mensen zien en waar egoïsme toe kan leiden." Met De miraculeuze comeback van Mea L. Loman breidt de groep het repertoire aan voorstellingen op komische wijze uit. Begin deze maand werd de Bossche regisseur onderscheiden met de KAM-ring, een Brabantse cultuurprijs die hij ontving vanwege zijn verdiensten op theatergebied.

De voorstelling speelt vrijdag 30 juni om 20.00 uur in Atelier Vonk in Aarle-Rixtel. Kaarten à €15,00 zijn te koop via www.tgbluv.nl.