Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Groepen 6 Laarbeekse scholen op bezoek bij 'LOS op het veld'

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Aarle-Rixtel – Groep zessers van Laarbeekse basisscholen maakten vorige week kennis met lokale producten. Ze kregen uitgebreid uitleg over natuur en productie van Laarbeekse voedingswaren.

Leren over voeding en natuur
Kinderen staan steeds verder van de natuur af. Mensen weten vaak niet meer waar hun voedsel vandaan komt. Vorig jaar bleek dit ook toen tijdens de eerste editie van 'LOS op het veld' een groot aantal kinderen vol verbazing keek hoe een aspergesteker het 'witte goud' uit een berg zand tevoorschijn 'toverde'. Dit jaar organiseren drie agrarische onderneemsters, Tanja van de Ven, Angelique Heesakkers en Suzan Sneijers het scholenbezoek. Samen met de ZLTO vinden zij het belangrijk dat kinderen leren over de herkomst van hun voeding. Kinderen van OBS het Klokhuis en Daltonbasisschool 't Otterke bijten het spits af. Ze krijgen uitleg over water, bijen, tomaten en aardbeien. In de pauze worden verschillende producten uit Laarbeek geproefd.

Water en bijen
Bevlogen vertelt Henk van Beek over het riviertje de Aa en de Zuid-Willemsvaart, een door mensenhanden gegraven kanaal. Henk vertelt over het ontstaan van de waterwegen en illustreert dit met plaatjes van dieren die er leven. Voor mens en dier is schoon water belangrijk. Het waterpeil moet ook goed in de gaten gehouden worden. Kinderen luisteren geboeid naar Henks verhaal. Hij laat zien hoe ze met de omleiding van het kanaal om Helmond rekening gehouden hebben met het stroomgebied van de Aa. Imker Cor van Vijfeijken heeft een bijenvolk meegenomen. Enthousiast vertelt hij over zijn bijen. "Een bijenkorf is een provisiekast voor de winter", legt Cor uit. "Dan zijn er geen bloemen." Op een plaat staat de ontwikkeling van ei naar vliegbij. "Een bij ontwikkelt zich telkens in 3 weken", legt hij uit. "Eerst 3 weken ei-larve-pop daarna drie weken huisbij en dan vliegbij." De smaak honing ligt eraan welke bloemen er in de buurt bloeien. In de pauze laat Cor de kinderen verschillende smaken proeven.

Tomaten en aardbeien
In de pauze smullen twee schoolklassen van allerlei Laarbeekse lekkernijen, zelfs aspergesoep. "Ik heb al vier cupjes op." lacht een jongen. De meeste wagen zich dapper aan nieuwe producten: worst van lam, varkenspaté of hangop van Laarbeekse koeien. Na de pauze wordt bij Vereijken kwekerijen uitleg gegeven over Tasty Tom. In de kas heerst een ander klimaat waarin planten op een gezonde manier kunnen groeien. Naast moderne technieken blijft de natuur heel belangrijk. De natuur heeft voor alles een oplossing. Bestuiving door hommels en schadelijke insecten worden bestreden door hun natuurlijke vijanden. Na een quiz vertrekken de kinderen naar het aardbeienparadijs van Theo van Gennip. Bewapend met een plastic beker mogen de kinderen plukken wat ze willen. "Deze planten gaan binnenkort weg", lacht Theo. "Buiten is alweer een nieuwe oogst begonnen." Nadat bekers en buiken goed vol zitten, vertrekken de kinderen richting het restaurant waar een volle goodiebag voor ze klaar staat.

Een leerzame, smaakvolle morgen. Hopelijk is er volgend jaar een derde editie met álle Laarbeekse kinderen uit groep zes.

Afbeelding