Het gebied de ‘Bakelse Beemden’
Het gebied de ‘Bakelse Beemden’ Foto: Leo van den Heuvel

Natuurwandeling IVN Laarbeek

Laarbeek - Een heel bijzondere natuurwandeling vindt op zondag 18 juni plaats. De randgebieden van de gemeente worden opgezocht. IVN-gidsen, die in en dichtbij dit gebied zijn geboren, nemen u mee door het gebied van de Bakelse Beemden. Het is bij weinigen bekend, dat hier vlakbij de stad Helmond zo'n natuurlijke, wilde omgeving ligt.

De Bakelse Aa meandert hier weer net als vroeger. Het gebied is bijzondere planten en dieren rijk, onder meer vele soorten vis. In de buurt zijn allerlei ontwikkelingen gaande en gaande geweest, die de moderne tijd steeds dichterbij brengen. Mogelijk komt er in de buurt een wegomlegging van de N279. In de buurt heeft ook de Q-koorts gewoed. Er wordt nog altijd gediscussieerd over een grote geitenhouderij. Maar hier langs de Bakelse Aa ligt een prachtige oase, waarin de tijd stil lijkt te hebben gestaan en keren oude tijden weer. De gidsen zijn niet alleen op de hoogte van de natuurlijke rijkdom van dit gebied, maar weten ook het een en ander over hoe dit gebied er vroeger uitzag, want ook lang geleden kwamen zij hier. Het kan dus niet alleen een reis door de natuur, maar ook een reis door de tijd worden.

Wie dit alles mee wil gaan maken, dient op deze zondag de 18e juni om 10.00 uur aanwezig te zijn bij het adres Scheepstal 3 in Helmond, waarvandaan deze unieke zondagochtend wandeling vertrekt. De wandeling duurt tot ongeveer 12.00 uur.