Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek bruist tijdens Roefeldag

Een kijkje in het leven van 'grote mensen'

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Laarbeek – Honderden kinderen begeleid door volwassenen doorkruisten afgelopen zaterdag heel Laarbeek op weg naar verschillende Roefelplekken. Veelal op de fiets bezochten ze instellingen, bedrijven en verenigingen om een kijkje te nemen in het leven van volwassenen.

Mariahout
Bij het 'Buurthuis' is het betrekkelijk rustig. Drie heren smeren gemoedelijk broodjes. Op het biljart spelen kinderen met een promotiepakket van de DAF waarin kleine vrachtauto's zitten. "We mochten kijken in een vrachtauto", vertelt een jongen. "De chauffeur zit heel hoog." Buiten wordt de rust verstoord. Gemeentewerker Rob van Beek grapt en grolt met kinderen. Het papierprikken wat in eerste instantie saai leek, blijkt super cool te zijn. Rob maakt er een feestje van. Met een paar grote zakken zwerfvuil op zijn wagen vertrekt hij richting Lieshout. Hij zal op de Roefeldag in vier kernen voor een schoner Laarbeek gaan zorgen.

Lieshout
Gesmeerd liggen broodjes klaar in het Dorpshuis, waar een gezellige drukte heerst. Buiten krijgen kinderen uitleg over Jeu de boules en ouders laten hun kinderen spelen op de speelplaats. Binnen mag een groep kinderen deelnemen aan scheikundige proefjes. Gehuld in witte labjas met bijbehorende veiligheidsbril kijken ze gespannen hoe twee scheikundestudenten de proeven uitleggen. "Whow, da's gaaf." klinkt het enthousiast als een van de studentes met het toevoegen van een stofje een grote schuimfontein op tafel tovert. "Niet aankomen hoor", zegt ze streng. "Het zijn geen gezonde stoffen." De opwinding is van de kindergezichten af te lezen en papa maak nog gauw een foto.

Aarle-Rixtel
Gehuld in witte pakken wordt op het voetbalveld naast basisschool 'Het Brukelum' een auto geschilderd. Op de speelplaats is het een drukte van belang. Vele vrijwilligers zijn in de weer om voor iedereen een lunch te verzorgen. De kinderen zijn 's morgens op pad geweest en gaan vandaag door tot drie uur. "Bij de IVN ving ik een salamander", vertelt een meisje, terwijl anderen in een vleermuizenkelder bij Eco-Toeristfarm De Biezen geweest zijn. In de school verklapt Bart Kersten allemaal goocheltrucjes. "Als ik zeg dat je hier moet kijken", wijst Bart, "moet je juist daar kijken." Vingervlug doet Bart een truc die natuurlijk net anders is dan de roefelaars verwachten. Gemotiveerd imiteren de kinderen de goochelaar.

Beek en Donk
"Best spannend om naar Uitvaartverzorging De Groof te gaan", zegt een begeleidende vader. "Maar het was heel interessant. Ik denk dat mijn groepje er veel van opgestoken heeft." Instemmend knikken de kinderen. "We zijn zelfs in een tillift geweest waar overleden personen mee getild worden. Helemaal niet eng", zegt een meisje. "Ik had best een overleden persoon willen zien." Haar mede-roefelaars twijfelen; "Wij vonden het goed zo!" Een paar jongens staan stoer met een zonnebril op hun neus. "Wel handig vandaag, met het mooie weer." Bij de scouting bakten ze broodjes en ze sprongen op een springkussen op het Piet van Thielplein. "Tot volgend jaar" zegt een groepje dat zich komt afmelden. Hopelijk volgend jaar weer zo'n geslaagde Roefeldag.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding