Er wordt nog steeds gezocht naar een oplossing voor de problematiek bij de Beekse Brug
Er wordt nog steeds gezocht naar een oplossing voor de problematiek bij de Beekse Brug Foto: Joost Duppen

Vervolg voorpagina

Steeds meer inwoners komen in beweging

"We blijven ons op het gebied van bereikbaarheid hard maken voor het oplossen van de problematiek bij de Beekse Brug en in 2018 zal gestart worden met de opwaardering van de N615. Aandacht voor de leefbaarheid in de kernen staat hierbij te allen tijde voorop", aldus wethouder Frans van Zeeland.

De vorming van de Economische agenda heeft volgens wethouder Tonny Meulensteen alle aandacht: behalve het oprichten van het Ondernemersfonds in 2016 is onlangs in Peelverband een gezamenlijk Innovatiehuis ingesteld: "Ondernemers hebben een groot belang in dit netwerk."

"Er is voldoende uitdaging en ambitie om binnen de huidige financiële middelen te ontwikkelen op het gebied van WMO en jeugd", licht wethouder Joan Briels toe. "Ook op het gebied van duurzaamheid zijn we goed op dreef met bijvoorbeeld het zonnepanelenproject waar we als gemeente aan deelnemen en de Dragon's Den die volgende week plaatsvindt. We zien een maatschappelijke beweging. Steeds meer inwoners komen in beweging. Dat is ook een vorm van toekomstbestendigheid."

Volop nieuwe voorstellen voor de toekomst
Naast genoemde speerpunten, is er ook volop ruimte voor nieuwe voorstellen. "Binnen een tijdsbestek van vijf jaar zal alle (traditionele) openbare verlichting worden vervangen door regelbare LED-verlichting", aldus wethouder Meulensteen. "We zijn daarmee de eerste gemeente in de Brainportregio die in zo'n korte tijd compleet overgaat op LED-verlichting. Regelbaar en energiezuinig; dit sluit naadloos aan bij de voorbeeldfunctie die we als gemeente uitdragen op het gebied van duurzaamheid. We starten hiermee in 2018. Daarnaast gaat het Oranjeplein in Mariahout op de schop in 2018, waarbij een belangrijke aansluiting zal worden gemaakt met het processiepark."

Maar ook de doorontwikkeling van het onlangs geopende Taalhuis, het voortzetten van het project Super Sociaal (de pilot met de rijdende supermarkt voor minima), het terugdraaien van de bezuinigingsmaatregel voor monumentenbeleid en cultuurhistorie, het in het licht van de Participatiewet begeleiden van mensen naar werk en een verdere digitalisering van de dienstverlening naar buiten toe zijn volgens het college voorbeelden van concrete plannen die laten zien dat Laarbeek de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien.

Jaarrekening 2016
De jaarrekening 2016 laat een positief resultaat zien van €700.000,-. Volgens het college is dit vooral te danken aan incidentele meevallers. De woningbouw in Laarbeek is flink aangetrokken wat heeft geleid tot meer inkomsten van bouwleges en grondverkopen. Deze inkomsten worden structureel meegenomen. Een andere maatregel op financieel gebied is een aanpassing in de vaststelling van de ozb. Het college stelt voor om in 2021 in plaats van de voorgestelde 3% verhoging een stijging van 1,3% te hanteren (inflatie-afhankelijk).

Verbinding
"We blijven inzetten op samenwerking want in een tijd waarin veel verandert is het belangrijk om met elkaar in verbinding te blijven", besluit de burgemeester. "Dit doen we samen met onze inwoners en - daar waar nodig - door actief samen te werken met andere gemeenten of organisaties. Dit is blijvend investeren en vooruitkijken. Het financieel consistente beleid dat hier wordt gevoerd, geeft onze inwoners rust en lage lasten. Wij als college zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet."

De kadernota en jaarrekening zijn voorgelegd aan de gemeenteraad en zullen onderwerp van debat zijn tijdens de raadsvergadering van 6 juli aanstaande.