WiSH Outdoor 2016 Ronnie Flex
WiSH Outdoor 2016 Ronnie Flex Foto: Marcel van de Kerkhof (Aarle-Rixtel)

Tien jaar geleden begon het voor WiSH Outdoor

Redacteur: Daan Daniƫls

Beek en Donk - De eerste werkzaamheden op het terrein van WiSH Outdoor zijn alweer zichtbaar. Een tent staat er, en de paaltjes zijn alweer uitgezet om aan te geven waar de zo kenmerkende podia moeten komen te staan. Nog twee weken heeft WiSH de tijd om alles op te bouwen en in gereedheid te brengen. Op 30 juni en 1 en 2 juli staat Beek en Donk weer drie dagen in het teken van WiSH. Het is alweer de elfde editie van het festival dat inmiddels is uitgegroeid tot een van de toonaangevende festivals in Nederland.

Precies tien jaar geleden, 30 juni en 1 juli 2007 zag het festival voor het eerst het levenslicht, toen nog op evenemententerrein De Raagten aan de Otterweg. Toen heette het nog Wish 07 in plaats van WiSH Outdoor. Artiesten die optraden: Di-rect, Zany en Job-S (de eerste artiestennaam van La Fuente). "Het was echt een lokaal feest, tegen het bejaardenhuis aan", geeft Jimmy van der Leemputten van WiSH Outdoor aan. "Er werden duizend beginnersfouten gemaakt. Een parasol als regenkap, Rollen stof door het dakraam van de auto vervoeren, een klimtuigje daar deed je niet aan. De ingang had de vorm van een ster. Van voren zag ie er mooi uit, maar de achterkant was niet aangekleed."

Tien jaar geleden bezochten 2200 mensen het eerste WiSH-festival. Over twee weken zullen in totaal zo'n 60.000 mensen de poorten van het festivalterrein passeren. "Dat we het merk WiSH nu verkopen aan andere landen zegt genoeg", vindt Van der Leemputten. "Vroeger werden vergaderingen aan de keukentafel bij iemand thuis gehouden. Kwam moeder met de stofzuiger er nog tussendoor. Bizar. Nu hebben we een eigen kantoor en in totaal tien fte personeel."

De verhuizing van het terrein aan de Otterweg naar het huidige festivalterrein was de grootste stap die WiSH Outdoor in het tienjarige bestaan heeft gezet. "We werden te groot voor De Raagten. Nu zijn we een festival waar iedereen graag naar toe wil. Veel mensen kopen al kaartjes voordat we de namen van de artiesten bekendmaken."

Van heinde en ver komen tegenwoordig de festivalgangers naar Beek en Donk om drie dagen WiSH Outdoor te beleven. De organisatie zal echter nooit vergeten waar het allemaal begon. "We krijgen veel hulp van lokale partijen en je merkt dat het festival ook lokaal gedragen wordt. Niets is sterker dan dat en daarom proberen we ook altijd wat terug te doen."

WiSH Outdoor 2015
WiSH Outdoor 2014 zondag
WiSH Outdoor 2016 camping
WiSH Outdoor 2013 Jan Smit
WiSH Outdoor 2013 zaterdag
WiSH Outdoor 2016 zondagavond
WiSH Outdoor 2014 zondag
WiSH Outdoor 2014 zaterdag
WiSH Outdoor 2009
WiSH Outdoor 2010
WiSH Outdoor 2012
Afbeelding
WiSH Outdoor 2016
WiSH Outdoor 2015 zondag
WiSH Outdoor 2015 Zondag
WiSH Outdoor 2016 zondag