De winnaars van het korps schieten
De winnaars van het korps schieten Foto:

Gildefeest Someren: prima prestatie Beekse Schut

Beek en Donk - in Someren werd zondag 11 juni het Kringgildefeest 2017 gehouden, georganiseerd door het plaatselijke Sint Jorisgilde.

Om 13.00 uur vertrokken de gilden voor de optocht door de snikhete straten van Someren. Na heel wat oponthoud kwamen de gilden zowat 2,5 km verder en een uur later aan op het feestterrein. Daar werden na de altijd weer indrukwekkende massale opmars en het slangendefilé de wedstrijden geopend. Van het Sint Antoniusgilde Beek deden alleen de schutters mee maar die deden het wel heel goed. Gildekeizer Huub van den Bergh mag zich voor een jaar ook keizer van de Kring Peelland noemen. Antoine Steegs, Tijmen de Boer, Joshy Gevers en gildekoning Tonny Gevers schoten mee bij het korps-schieten en werden daarmee eerste, en Tonny Gevers werd op het onderdeel kampioen 2e en daarmee reserve-kampioen 2017 van de Kring.

Het was door allerlei omstandigheden maar een klein Sint Antoniusgilde dat aan de optocht mee deed, slechts tien gildebroeders en –zusters, maar bij de prijsuitreiking bleek dat het zich uitstekend gepresenteerd heeft in de Somerense straten. Van de 28 gilden behaalde het een fraaie 17e plaats en liet verscheidene veel grotere gilden achter zich. Er was ook een speciale prijs voor het gilde wat zich het beste gedragen had in de optocht. In dat klassement werd de Beekse Schut zelfs vierde.

Jammer dat het gilde zo klein is. Ze zouden er graag meer mensen bij hebben die mee willen lopen als het gilde eropuit trekt. Mensen die pieken of vlaggen willen dragen, die willen vendelen, die het de moeite waard vinden dat het gilde, dat al voor 1490 bestond, in stand blijft en zijn rol binnen en buiten Beek en Donk kan blijven spelen. Jongens, meisjes, mannen en vrouwen, iedereen is welkom. Contact: Bert van Kaathoven, 0492-462636, e-mail antoniusgildebeek@gmail.com

Keizer Huub van den Bergh