Afbeelding
Foto:

Vonderweg, Vonderweg-Oost, De Lange Vonder

Drie straatnamen met hetzelfde element 'Vonder', direct gelegen aan de oostkant van de Zuid-Willemsvaart. De straten Vonderweg en Vonderweg-Oost vormden voorheen een straat, de Vonderweg, die liep van de Donk naar Gemert en waar druk gebruik van werd gemaakt zowel door automobilisten als door fietsers. Bij de aanleg van de N279 werd de Vonderweg doorsneden. Er werd geen overgang , noch een onderdoorgang aangelegd. Daar is nog wel actie voor gevoerd om die alsnog voor fietsers te verkrijgen, want dat zou de reistijd tussen de Donk en Gemert vooral voor fietsers aanzienlijk bekorten. Helaas is dat er niet van gekomen.

Na de aanleg van de N279 bleef het gedeelte vanaf de Bosscheweg Vonderweg heten; het andere gedeelte oostelijk van de N279 werd Vonderweg-Oost genoemd. Ten noorden van de Vonderweg werd het industrieterrein Bemmer VI aangelegd. Binnen dat gebied werd een van de straten De Lange Vonder genoemd.

In het veldnamenboek van Henk Beijers en Geert-Jan van Bussel wordt het begrip vonder omschreven als een primitief bruggetje over een waterloop. Vonder of vonder zou verwant zijn aan het latijnse woord pont, pontis. Een vonder bestond uit vaak niet meer dan een brede plank, die dienst deed als voetbrug. Met een beetje geluk was er aan één kant een leuning aangebracht om te voorkomen dat men een nat pak kreeg.

In het Leek lag een dergelijke vonder over rivier de Aa. We hebben daar gelukkig nog een foto van. Naar zo'n vonder is de onze heemkundekring genoemd.

Martin Philipsen
Heemkundekring De Lange Vonder