Afbeelding
Foto: Liesbeth van Boxtel

Lowman: multicultureel maar gemoedelijk

Redacteur: Iris Savenije
Fotograaf: Liesbeth van Boxtel

Aarle-Rixtel – Een goede vibe, een divers publiek en relaxte muziek: dat is Lowman Festival in Aarle-Rixtel. Het is kleinschalig, gemoedelijk en laagdrempelig – en dat is precies zoals de organisatie het graag wil houden. Afgelopen zondag vond op het terrein van OJA het lustrum van Lowman plaats.

De reggeamuziek lokt je van vele straten verder naar het festivalterrein. Eenmaal aangekomen, word je omringd door de kleuren van de Jamaicaanse vlag: rood, geel en groen. De geur van verse barra's en roti dringt vanuit een van de kraampjes je neus binnen. Andere stands zijn gevuld met kleurrijke hangmatten, kleding en kunstige hebbedingetjes. Een stukje verderop wordt ieder kindergezichtje versierd met schmink, die vervolgens snel vervaagd tijdens het stoeien op het springkussen.

Jamaicaanse muziek
Mensen staan ontspannen te luisteren en te dansen op de livemuziek. Hoe bereik je als organisatie zo'n gemoedelijke sfeer? Thea Wich, een van de organisatoren, vertelt dat dit komt door de muziekstijl die centraal staat: Jamaicaanse muziek. Reggea, ska en dub wisselen elkaar die dag af. Drie bands krijgen de kans om hun beste muziek ten gehore te brengen. Eén kans, want dezelfde band komt voorlopig niet terug op Lowman. Thea: "We willen de mensen ieder jaar kennis laten maken met nieuwe muzikale ontdekkingen."

Divers publiek
Als je kijkt naar het publiek op Lowman, zie je alle soorten en maten mensen voorbijkomen. Ondanks de multiculturele mix van alle leeftijden voelt niemand zich buitengesloten. Maikel Kuijpers is vanuit OJA betrokken bij de organisatie: "Hier komen mensen uit Laarbeek en omstreken, maar ook de echte reggeafans die verder weg wonen, zijn hier te vinden." De stoppen vliegen eruit en het is plotseling stil op het terrein. Dat duurt slechts enkele seconden. Maikel haalt zijn schouders op: "Kan gebeuren."

Klein maar fijn
Waar veel evenementen als doel hebben steeds groter te worden, is dit bij Lowman totaal niet het geval. "We willen met Lowman niet concurreren met reggaefestivals in Amsterdam", vertelt mede-organisator Marlon Kicken. "Zolang we het fijn en gezellig houden, is ons doel bereikt". En dat is ook bij de vijfde editie gelukt, besluit ik als ik om me heen kijk.

Afbeelding
Afbeelding