Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Zeepkistenrace in Lieshout spectaculair en 'ok moi'

Redacteur: Dieuwke Kommerij
Fotograaf: Joost Duppen

Lieshout – Om maar gelijk met mijn zeepkist uw huis in te rijden: De 'Ok-Moi-zeepkistenrace' was afgelopen zondagmiddag een geweldig succes. Terwijl Azerbeidzjan de Grand Prix had en Assen haar TT, hield Lieshout voor de tweede keer de zeepkistenrace. Vanaf de metershoge schans werden de durfals tweemaal de Dorpsstraat in gelanceerd. DeMooiLaarbeekKrant ging kijken en huiveren.

Praatje met deelnemers
Voordat het spektakel in de Dorpsstraat begint, is het tijd voor een praatje met een aantal deelnemers. Thijs, Kailey en René vertegenwoordigen één van de teams van café van Lieshout. De mannen hebben er zin in en hebben de rijmwoorden paraat. "Wij gaan met glans en sjans van de schans", lachen ze. De skelter, die is omgebouwd tot een ware 'Brum', – die knalgele auto uit de gelijknamige kinderserie – is in een paar avonden gebouwd. "We hopen de finish te halen en zo niet, dan ligt het aan de schans", roepen de jongens eensgezind. De 'Dirty Daddies', de twee Mario's en Gert Jan uit Lieshout, deden vorig jaar ook mee. Dit jaar gaan ze met 'D'n Biertank', als een soort beveiligingsteam van Bavaria, de schans af. "Hier hebben we zeker wel een week of acht aan gewerkt", vertellen ze. Nu maar hopen dat ze zonder kleerscheuren de Dorpsstraat halen. Ook Eloy Huybregts (14) heeft samen met vader Joep hard gewerkt aan een nieuwe zeepkist. "Dit jaar hebben we alles van ijzer gemaakt." Vorig jaar wonnen ze de originaliteitsprijs. "Dus vandaag moeten we Lieshout in ere houden", zegt Joep serieus. In de startblokken staat ook Ties Kurvers samen met zijn vader Frank. Speciaal vanuit Linne zijn ze vandaag, tomtom in de aanslag, afgereisd naar Lieshout. Ties vertelt: "Veertien dagen geleden heb ik in Ommel gewonnen en ik ben nu de snelste van Midden-Limburg met de zeepkistenrace." Dat belooft wat. Dat Ties ook jeugdprins is van Linne zal C.C. 'Ok-moi' vast deugd doen.

Zeepkisten
Zeepkisten in allerlei kleuren en vormen bepalen deze zondagmiddag het straatbeeld van Lieshout. Een badkuip vol zaagsel, een varken, een boomstam, een trein die zich van intercity ontwikkelt tot stoptrein door een kapotte achteras. Van alles komt voorbij en iedereen wordt opgewacht door twee pitspoezen. De jury bestaande uit Ton van den Baar en Peter Verstappen heeft het druk, maar doen koelbloeding hun taak. En dat het gezellig is in Lieshout behoeft eigenlijk geen uitleg. Er is spektakel, veel publiek, muziek, wat te eten, wat te drinken. Zelfs een ijsje van de Verrassing of een broodje van Wendy. Het is een heerlijke middag inclusief entertainment in Lieshout.

Complimenten
Van allerlei kanten beluistert DeMooiLaarbeekKrant complimenten voor de CC 'Ok-moi' en Karel Huygens: van onze burgervader, de jury, van het publiek tot de Dorpsraad Lieshout. Monique Hubrechsen vertelt namens de Dorpsraad dat ze graag voor de tweede keer sponsorden. "Dit is toch het meest fantastische evenement van Lieshout? Kijk eens wat een hoop mensen komen kijken en wat een creativiteit. Hier gebeurt iets. De organisatie verdient een dikke pluim." En de organisatie strooit zelf ook met complimenten. Mariëlle Cruts vertelt: "Ook Erik Relou (jury) heeft veel werk verzet. En nog veel meer mensen: vrijwilligers, ondernemers en sponsoren. Wij zijn daar heel blij mee. En zonder deelnemers en publiek was er geen evenement zoals dit!" Daar valt geen speld (lees zeepkist) tussen te krijgen.

Prijsuitreiking
Jeugd snelheid

1 Ten F 2013 (16,8 seconden), wisselbeker jeugd
2 Jade en Kay(18,8 seconden), wij zullen dat varkentje wel eens wassen
3 Eloy (18,8 seconden), kei snel

Jeugd originaliteit
Maikel de Groot, MopMop gas d'r op.
"Een eigengemaakte zeepkist die opviel", aldus de jury.

Jeugd pechprijs
Wes Huygens en Tim van Elderen

Volwassenen snelheid:
1 De Versleten Slipper, Martijn en Ferry
2 De Versleten Slipper, Marco en Corné
3 Zeepkistenrally uit Handel

Volwassenen originaliteit:
We gaan als een trein: Rob, Ronald, René en Ruud

Volwassen pechprijs:
Vergane Glory: Arjen, Peter en Patrick

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding