Sjaan in 1961
Sjaan in 1961 Foto:

De RKJB

Redacteur: Martin Prick

Rond het jaar 1950 worden in heel Brabant sportclubs opgericht, als onderdeel van de bestaande RKJB (Rooms-Katholieke-Jonge Boerenstand). Op het moment is deze beweging aan het vergrijzen.

Sjaan van de Laar- Meulendijks uit Mariahout is vanaf het begin aan deze vereniging verbonden. Oorspronkelijk is het doel het bevorderen van de ontwikkeling van jonge boeren en tuinders op geestelijk, lichamelijk, technisch en economisch gebied. Als jonge boer kon je lid worden als je jonger was dan 29 jaar en ongehuwd. Later konden ook meisjes lid worden van de korfbalteams en de gymclub van de RKBJ. Over zo'n gymclub gaat dit verhaal.

"Iedere kern van Laarbeek had zo'n sportclub, meestal evenveel jongens als meisjes, want sommige dingen moesten samen gedaan worden", vertelt Sjaan. De groepen zijn langzamerhand wegens vergrijzing allemaal gestopt, behalve.. Mariahout! Het ledenaantal is erg teruggelopen en op het moment telt de sportafdeling nog 11 'meisjes' tussen 65 en 80 en een vijftal 'jongens' waarvan de oudste 83 is. Op een gezamenlijke presentatie wordt op een gegeven moment door de Gemertse afdeling jaloers naar de Mariahoutse dames werd gekeken. De Gemertenaren hadden wel veel heren, maar geen dames om de gemengde dans mee uit te voeren! Zo is de huidige groep ontstaan, die Mariahout-Gemert heet en nog elke week een bijeenkomst heeft.

"Een sportdag van de RKJB begon vroeger altijd met een mis en daarna de presentatie van de teams. Meestal was dat in juni op een snikheet veld. Daarna volgde een 'kort' lof van ongeveer een half uur. Al die tijd stond je stil op het veld in de felle zon. Van zonnebrandcrème had nog nooit iemand gehoord, dus je stond daar soms levend te verbranden", legt Sjaan uit. "Dan moest de sportdag nog beginnen! Bij een grote bijeenkomst werd die gehouden op een voetbalveld. Om de twee en een halve meter was met zaagsel een stip gemaakt, zodat men niet te dicht bij elkaar stond. Sommige oefeningen werden met knotsen uitgevoerd en dan zou er wel eens een ongelukje kunnen gebeuren. Door een groep van rond de 1000 personen werden gelijktijdige bewegingen op muziek uitgevoerd. Die waren door de leider van de groep ingestudeerd en waren in een bepaalde tijd voor alle afdelingen hetzelfde". Op zo'n veld moet het dan een prachtig gezicht zijn geweest als zoveel mensen in kleurrijke kleding gelijktijdig dezelfde oefeningen doen. De mannen voerden vaak een tegengestelde beweging uit van de vrouwen, zodat er een afwisselende ritmische uitvoering op muziek ontstond. Je kunt dit vergelijken met line-dansen of Tai-Chi, de Chinese ochtendgymnastiek. Bij de mannen stond altijd het piramide-bouwen op het programma. "Dat ging soms tot 4 lagen hoog, waarbij de bovenste ook nog de vlag mee naar boven moest nemen om mee te zwaaien. Dat is wel eens met een gebroken been afgelopen, want als je van die hoogte naar beneden valt is de grond erg hard", vat Sjaan samen.

Sjaan is als lid en later op haar 16e(!) als leidster in Breugel begonnen. Nu sport ze al ongeveer 20 jaar in Mariahout met de veteranen mee. Als leidster moest ze elke week naar de instructiebijeenkomst om de nieuwe dans in te studeren. Zij moest die dans dan weer aan de meisjes leren. Van het één komt het ander en zo rolt Sjaan van de ene rol in de andere. Ze schrijft stukjes voor de carnavalsavond van de KBO (Katholieke Bond van Ouderen) en regelt allerlei andere activiteiten.

Mensen die zich aan willen sluiten zijn welkom, vooral degenen, die de sprot ooit beoefenden en weer graag mee willen doen. Ook uit andere kernen van Laarbeek. Zij kunnen met Sjaan contact opnemen, via telefoonnummer 0499-421949.

Sjaan van de Laar-Meulendijks
Sportdag