Voorbereiding communicatie aanleg glasvezel buitengebied Laarbeek gestart

Redacteur: Mariëlle de Beer

Beek en Donk – De Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib) hield afgelopen maandagavond in het gemeentehuis een eerste informatieavond voor belangstellenden over de uitrol van glasvezel in het buitengebied van Laarbeek. De gemeente Laarbeek sloot onlangs, samen met een aantal andere gemeenten, een overeenkomst met Mabib, die dit project geheel in eigen beheer uitvoert.

Klankbordgroep
De bedoeling van de bijeenkomst was een klankbordgroep te formeren die Mabib kan voorzien van informatie over wat er leeft onder de bewoners van het buitengebied van Laarbeek maar die ook een bijdrage kan leveren aan de communicatie naar betrokkenen toe. "Glasvezeltrajecten kennen een lange voorbereidingstijd en moeten gedragen worden door bewoners. Bijeenkomsten als deze waarbij we zo bij elkaar zijn, zijn een eerste stap in dit traject", aldus de woordvoerder van Mabib bij aanvang van zijn presentatie.

Cijfers
Mabib richt zich op het buitengebied van de gemeenten Laarbeek, Son en Breugel, Nuenen en Gemert-Bakel. Deze gemeenten tezamen vormen één gebied. Het gaat in totaal om circa 3300 aansluitingen, waarvan 1049 adressen in Laarbeek, te weten 169 aansluitingen in Aarle-Rixtel, 408 in Beek en Donk, 271 in Lieshout en 199 in Mariahout. Voorwaarde is dat 55% in het hele gebied moet intekenen om tot daadwerkelijke aanleg over te gaan. Aansluiting op het glasvezelnetwerk kost eenmalig €1.815,00 of eenmalig €250,00 plus €15,00 per maand vastrechtvergoeding (indien niet in één keer betaald kan worden). De vastrechtvergoeding loopt in principe altijd door maar kan ook afgekocht worden. Indien 70% intekent, krijgen bewoners van het buitengebied een bedrag van €250,00 retour. Aansluiting op het glasvezelnetwerk vindt altijd plaats in combinatie met een abonnement bij een serviceprovider. Momenteel kan gekozen worden uit vier providers. Gemiddeld moet gerekend worden op een bijdrage van €50,00 tot €70,00 per totaalpakket (internet, tv en telefonie) per maand.

Planning
"Tot 15 juli is Mabib op zoek naar een goede samenstelling van de klankbordgroep en zijn we bovendien op zoek naar ambassadeurs. Die ambassadeurs kunnen dan weer enthousiasmeren. In Laarbeek hebben we zo'n 30 ambassadeurs nodig", aldus de woordvoerder van Mabib. Van 1 september tot 1 december wordt volop ingezet op het informeren van alle bewoners van het buitengebied. Op 1 december moet duidelijk zijn of het percentage van 55% is gehaald. Na de zomer van 2018 moet het project opgeleverd worden.

Tips voor verdere uitrol
De bijeenkomst werd bezocht door een handjevol belangstellenden, met name afkomstig uit Mariahout. Na het stellen van diverse vragen en het over en weer uitwisselen van informatie was men het met elkaar eens: voor een gelijkwaardige informatievoorziening per kern is het aan te bevelen om de communicatie over de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Laarbeek na 1 september in ieder geval ook via de Dorpsraden, verenigingen en ZLTO te laten verlopen.