Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Jongeren presenteren visie op voedselverspilling op uitnodiging van Rabobank Peel Noord

Minder voedselverspilling begint met bewustwording

Beek en Donk – Op uitnodiging van Rabobank Peel Noord kwamen jongeren voor de derde en voorlopig laatste keer bijeen om hun visie te geven over de voedselproblematiek in de wereld. Met name over hoe men voedselverspilling lokaal kunnen tegengaan. Bij Tomatenkweker Vereijken Kwekerijen B.V. werden drie concrete plannen gepresenteerd.

Zoektocht naar oplossingen
Het was voor de jongeren het slot van de World=U Food Tour; op 11 mei gingen zij onderling het gesprek aan, in molen De Volksvriend in Gemert. De tweede ontmoeting op 2 juni was bij pop-up restaurant Los op 't Veld, in een weiland tussen Aarle-Rixtel en Beek en Donk. De ontknoping vond donderdag 29 juni plaats bij Vereijken Kwekerijen in Beek en Donk. Mede-eigenaar Hans Vereijken hoefde niet lang na te denken toen het verzoek kwam om de World=U tour af te sluiten in zijn bedrijf. "World=U en Vereijken passen prima. We volgen momenteel met ons management een cursus om verspilling te voorkomen. Nieuwe ideeën zijn ook hier altijd meer dan welkom." Na een leerzame rondleiding door het bedrijf kwamen de concrete plannen op tafel die nu kunnen worden uitgerold. De plannen staan voor een duidelijke verandering in houding, gedrag en vooral bewustwording van de problematiek. Jongere Anke van Dijk: "Er is straks niet genoeg voedsel voor het aantal monden op de wereld. Produceren en consumeren moeten met elkaar in balans zijn. Dat begint met bewustwording."

Delen van kennis en netwerk
De uitwerking werd door de diversiteit van de deelnemers een hele interessante. De vele ideeën werden teruggebracht tot drie doelen: een app, een event en een scheurkalender. "De tools moeten iedereen, maar vooral jongeren, aanspreken", weet Anke. "We willen zo tips geven om minder te verspillen, kooktips geven en mensen laten weten, zien en voelen dat verandering nu echt nodig is." "Nicky Opheij: "Er staat nu echt een plan. Ik zie er naar uit om dit, samen met de hele groep, te kunnen promoten. Met voldoende steun en sponsoren kunnen we samen echt wat gaan veranderen." "Dit is een initiatief waar we als Rabobank trots op zijn", vertelt directievoorzitter Pieter Michielsen. "De jongeren hebben veel werk verzet om met goede initiatieven te komen. Tegelijk is het een belangrijke steun voor food & agri die te vaak in zwaar weer zitten. Als leidende bank in deze sector, voelen we ons verantwoordelijk. Om aan de wereldwijde vraag te blijven voldoen, zullen we straks 60% meer voedsel moeten produceren. En dat met minder grondstoffen. We willen graag bijdragen in de zoektocht naar oplossingen. Daarom zetten we ons netwerk en experts in om de jongeren verder te helpen."