Beestjes

Zzzzzzzoemmmmm… In het holst van de nacht zoek ik het lichtknopje. Een ranke dame heeft het op mijn bloed voorzien. Slaapdronken stommel ik uit bed grijpend naar een morbide verjaardagscadeau dat ik jaren geleden kreeg. Toen vond ik het maar een raar geschenk, een elektrische vliegenmepper, maar ik ben de gevers nog steeds dankbaar. Na enig zoekwerk zie ik dat de dame in kwestie net een hapje van manlief probeert te nemen. Flink wapperend vang ik de mug uit de lucht, waarna mijn man zich kreunend omdraait. "Weer op jacht?"

Muggen zijn onlosmakelijk verbonden met zwoele zomernachten, net als de motjes die onrustig voor alle lichtbronnen fladderen. Bijzonder vind ik de vleermuizen, die aan het einde van de schemer hun duikvluchten in mijn tuin uitvoeren. En onze huisegel, die we liefdevol 'Eddy de Egel' genoemd hebben, die tegen middernacht tussen dorre bladeren snurkend in onze tuin naar insecten zoekt. In de zomer lijkt het of de natuur veel dichter bij je staat.

Niet alleen in de avonduren, maar ook overdag zijn beestjes volop aanwezig. Mieren graven hun gangenstelsel onder mijn terras en al hebben ze de laatste jaren minder behoefte om mijn keuken te verkennen, echt prettig vinden we het niet. Huisvliegen kriebelen op onze benen en het zware vliegverkeer van de bromvliegen vindt vaak zijn hoogtepunt in de buurt van het raam. In tegenstelling tot de huisvliegen willen deze dieren zo snel mogelijk naar buiten en wil het helpen om ze naar een open raam te jagen. Om mijn fruit zwermt een aantal fruitvliegen. Ze komen net zo snel als ze gaan.

In mijn groene container is het een drukte van belang. In witte slieren gelijk macaroni kronkelt het zijn weg tussen het groente en tuinafval. Diverse pogingen om de populatie uit te roeien zijn jammerlijk mislukt en de container open laten staan zorgt ervoor dat het witte leger zich meteen terugtrekt voor de vernietigende zonnestralen. Onze witte 'vrienden' zijn duidelijk geen zonaanbidders. Het lijkt of het dicht laten van de container de ontwikkeling van de diertjes versterkt en bij het openen van de deksel lijkt het of de Doos van Pandora open gaat.

Gelukkig staat de container ver weg en kan ik op mijn terras rustig van een ijsje genieten… Zoemmmmm…. Heerlijk die natuur.