Wethouder Briels bij Snoeperij jantje op bezoek, een van de vele ideeën-indieners
Wethouder Briels bij Snoeperij jantje op bezoek, een van de vele ideeën-indieners Foto: Jiri Büller

Veel mooie duurzame ideeën vanuit de Laarbeekse samenleving

Politieke Partij De Werkgroep is enthousiast over de inbreng van de vele mooie ideeën die tijdens de Dragons Den op 21 juni voor het voetlicht zijn gebracht. En wel door mensen uit de Laarbeekse samenleving. Zo krijgt duurzaamheid in Laarbeek een andere dan traditionele invulling: niet vanuit het gemeentehuis wordt de gemeente duurzamer gemaakt, maar vooral vanuit de inwoners.

Hiervoor is de uit Japan afkomstige opzet van de Dragons Den gekozen die aangepast is tot een duurzaamheidswedstrijd. De 22.000 inwoners werden de voorbije weken uitgedaagd met ideeën te komen die Laarbeek duurzamer maken. Op het moment van sluiting van de indieningstermijn lagen er ruim vijftig in de bus. Voor de uitvoering van de tien winnende plannen is door de gemeente 150.000 euro gereserveerd. Een externe jury van deskundigen – een mix van vertegenwoordigers uit het bedrijfs- en verenigingsleven – beoordeelde de plannen op 21 juni in het Dorpshuis te Lieshout en verdeelde het geld in de vorm van ontwikkelsubsidies en duurzaamheidsleningen. 'De gemeenteraad komt daar dus niet meer aan te pas', legt verantwoordelijk wethouder Joan Briels (De Werkgroep) uit. 'De raadsleden moeten met de handen op de rug toekijken. Uit eigen wil overigens: ze hebben het collegevoorstel unaniem ondersteund. Ik ben vooral trots op het feit dat dit project iets van samen is'.

De Werkgroep is velen, die meegewerkt hebben aan de totstandkoming van dit nieuwe concept, zeer erkentelijk. Uiteraard te beginnen met de vele ideeën-indieners maar zeker ook het college, ambtenaren, voltallige gemeenteraad en overige organisatoren. De Dragons Den is een van de voorbeelden hoe de samenleving optimaal kan en wil participeren maar ook een toonbeeld van hoe er bij de totstandkoming hiervan fantastisch is samengewerkt. De Werkgroep is een voorstander van samenwerken. Het succes van de Dragons Den is een welverdiend gezamenlijk succes. De revenuen daarvan moeten we dan ook gezamenlijk delen. Met de Dragons Den hebben we als gemeente Laarbeek ook de cover van het blad van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten weten te behalen en een redactioneel artikel in "Binnenlands Bestuur", eveneens een vakblad voor overheidsbestuurders en overige politiek geïnteresseerden.

Bij de Dragons Den, al is het een wedstrijd, zijn geen verliezers, zo vindt De Werkgroep. Ieder idee is waardevol. De Jury èn het publiek hebben wel een onderscheidend en in het oogspringend idee eruit gepikt. De was- en strijkservice door kwetsbare jongeren, ingediend door Mascha Verstappen van Snoeperij Jantje uit Aarle-Rixtel. Een vorm van dagbesteding die tevens naar andere doelgroepen in een service voorziet. Win win! En dat is wat De Werkgroep voor ogen heeft… een optelsom van vele voordelen waarmee zoveel mogelijk mensen uit Laarbeek gediend zijn. En niet alleen voor vandaag, morgen of overmorgen, maar ook tientallen jaren verder. Maar nu vooral even stilstaan bij het gezamenlijk succes van de Dragons Den dat een Opstekel waard is.

Fractie De Werkgroep