Afbeelding
Foto: Martin Prick

Jeugdgemeenteraad laat klasgenoten sporten met een beperking

Beek en Donk - Leden van de jeugdgemeenteraad van Laarbeek hebben medeklasgenoten laten kennismaken met het sporten met een beperking. Dit gebeurde tijdens een leuke, leerzame middag bij Outdoor Laarbeek.

High-five
Burgemeester Frank van der Meijden is naar het outdoor-terrein gekomen om de middag te openen. Hij spreekt zijn waardering uit voor het idee van de sportwerkgroep van de jeugdgemeenteraad, heet iedereen welkom en introduceert Rik Langeler. Hij heeft het nog erg druk en moet daarom snel terug naar de overkant, het gemeentehuis. Na de opening wordt er een groepsfoto gemaakt en neemt burgemeester Van der Meijden met een 'high-five' afscheid van zijn gemeenteraadsleden.

Griezelig
Naima Barten, Amber Duimelynck, Sten Geerlings en Noor Hendriks zijn lid van de werkgroep sport van de jeugdgemeenteraad van Laarbeek. Ze hebben het idee opgevat om leerlingen van de basisschool te laten zien, dat er ook mogelijkheden voor sporten en bewegen zijn voor gehandicapten en niet-gehandicapten samen. Alle leerlingen uit de diverse klassen zijn uitgenodigd, waarbij ze één euro moeten doneren aan Kika (Stichting Kinderen Kankervrij). Allereerst ervaren ze dat aan den lijve door vanuit een rolstoel te worden opgehesen naar een hoogte van 4 meter. Daar kunnen ze, aangelijnd met een veiligheidsharnas, een route lopen. Daarna doen ze dat met één van hun klasgenootjes, die hetzelfde parcours loopt met een ondoorzichtige skibril op. Ze leren van de begeleiders hoe ze hun 'gehandicapte 'sportcollega's' moeten sturen over het parcours. Daarbij is de stem erg belangrijk en wordt links-rechts en draaien nog wel eens verkeerd uitgevoerd. Naast het parcours mogen degenen die dit willen, ook 'tokkelen'. Daarbij dalen ze snel af via een staaldraad. Veel kinderen doen ook dit weer 'blind' en worden dan opgevangen door iemand van de organisatie. Erg griezelig vinden de kinderen het ook om met een rolstoel via een steile helling te worden terug gebracht naar de grond.

Gescout
Om het voor de kinderen aansprekend en concreter te maken heeft het gemeentebestuur gevraagd of Rik Langeler mee wil werken aan dit project. Rik is door een ongeluk en daaropvolgende infectie allebei zijn benen kwijtgeraakt en zit al jaren in een rolstoel. Aan de kinderen laat hij zien dat hij erg veel kan. Mede door zijn aangepaste rolstoel heeft het leven voor Rik weer een gewone invulling gekregen. Hij werkt weer en rijdt in een aangepaste auto. Even later komt ook Gijs Smits met zijn moeder aan op het terrein. Gijs woont in Beek en Donk en is lid van de roeivereniging in Weert, hoewel hij slechtziend is en maar één been heeft. Hij laat zien, dat ook hij alles gewoon mee kan doen en het is frappant om te zien, dat de geblinddoekte kinderen tastend hun weg moeten zoeken, terwijl dat voor Gijs veel vlotter gaat. Hij heeft geleerd met zijn handicap om te gaan en is door paralympisch atlete Marije Smits gescout om te gaan roeien als paralympiër.

Zelfbeeld
Het wordt een geweldige middag, die zelfs nog te kort blijkt. Gelukkig hebben de kinderen allemaal dat kunnen doen, wat ze graag wilden ervaren. Ardi Crooijmans van Outdoor Laarbeek vertelt, dat ze het een 'supergaaf' idee vindt van de jeugdgemeenteraad om op deze manier aandacht te besteden aan de gehandicaptensport. "Eigenlijk zouden alle kinderen van de basisschool deze kans moeten krijgen", legt zij uit. "Niet alleen kunnen ze hun primaire angsten overwinnen, maar wij kunnen kinderen ook laten ervaren hoe het is om gehandicapt te zijn. Ze hebben hier hun hele leven plezier van. Ook voor het zelfbeeld van de kinderen is het een goed begin van hun middelbare school traject."

Afbeelding