Afbeelding
Foto: Martin Prick

Koninklijke onderscheiding Maurice Spetter

Redacteur: Martin Prick
Fotograaf: Martin Prick

Aarle-Rixtel - Burgemeester Frank van der Meijden speldde Maurice Spetter vrijdag de versierselen op die horen bij zijn benoeming door de koning tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Maurice startte al vele activiteiten op in Aarle-Rixtel en heel vroeger al in Rotterdam. Hij is een vrijwilliger in hart en nieren.

Ervaring
In 1947 stond de wieg van Maurice in Rotterdam, waar hij in 1969 op 22-jarige leeftijd begon om zich in te zetten als vrijwilliger bij voetbalvereniging 'Spartaan 20'. Via een ongeluk lukte het Maurice niet om als voetballer verder te gaan en hij wordt scheidsrechter. Als leider van de jeugd bouwt hij daar op jonge leeftijd een loopbaan op. Vooral het stimuleren van de jeugd om bij de vereniging tot bloei te komen is hetgeen hem daarin motiveert. Hij is jarenlang degene geweest die het bekende 'Ahoy-jeugdkamp' heeft georganiseerd en inhoud gegeven. Dit kamp van 'Spartaan 20' wordt georganiseerd voor 80 jongens van 8 tot 15. Daarnaast is hij van 1967-1971 oprichter en voorzitter geweest van jeugdinstuif 'Sjaloom' in Rotterdam later bekend onder de naam 'Sociƫteit Le Clochard'. Hier werden disco- en dansavonden voor de jeugd georganiseerd. In 1992 kwam zijn zoon samen met wat leeftijdsgenoten met het idee om iets op te richten voor de jeugd in zijn nieuwe woonplaats Aarle-Rixtel. Maurice heeft de structuur daarvoor opgezet, adviezen te geven om de zaal op te tuigen en bijvoorbeeld de nodige vergunningen bij de gemeente te regelen. "Die ervaring had ik al vanuit vroeger, toen ik dat in Rotterdam allemaal heb geregeld".

Vader
Zo wordt Maurice betrokken bij de organisatie van de carnavalsoptocht en de jeugdcommissie van voetbalvereniging ASV'33. Met de opzet van het Ahoyjeugdkamp in zijn achterhoofd zet Maurice het voetbalkamp van ASV op. Gevraagd naar zijn drijfveren om zoveel energie te steken in het vrijwilligerswerk laat Maurice zich even in zijn ziel kijken; hoewel Maurice is geboren na de oorlog heeft deze wereldramp meegeholpen aan de vorming van zijn mensbeeld. "Mijn vader is zelf ternauwernood ontsnapt aan het oorlogsgeweld. Hij had als uitgangspunt, dat je altijd dienstbaar moet zijn aan de samenleving, daarnaast moet je eerlijk zijn en recht door zee. Dat heb ik geprobeerd in praktijk te brengen". Maurice vertelt, dat hij daarnaast zakelijk veel bezig is geweest in de handel en 'een stuk of 5, 6' talen spreekt. Dat heeft hem geholpen om dingen in zowel de zakelijke als vrijwilligerswereld voor elkaar te krijgen.

Jeruzalem
Als hij terugkijkt op zijn tijd bij ASV denkt Maurice meteen terug aan het internationale toernooi dat hij opzette in 2008. Met medewerking van de bekende scheidsrechter Kevin Blom. Mede dankzij zijn contacten namen 24 internationale teams deel aan het toernooi. In juni van dit jaar heb ik 5 verschillende verenigingen naar Frankrijk gestuurd voor een uitwisseling. Inmiddels stimuleert hij zijn drie kleinkinderen Coen en de tweeling Sam en Julia. "Van Coen wordt ik de nieuwe trainer", vult de trotse Maurice aan. In de tuin staat inmiddels de barbecue aan en staat alles klaar om de 70ste verjaardag van Maurice te vieren. Daar is nu bijgekomen, dat hij zich Lid mag noemen in de Orde van Oranje Nassau. Blij verrast is Maurice ook, dat zijn broer die in Jeruzalem woont, het feest bijwoont. Dat welverdiende feest zal wel slagen, dat lijkt geen probleem.

De MooiLaarbeekKrant wenst Maurice nog veel voldoening in het scheppen van een veilige omgeving voor de voetbaljeugd van ASV'33.