Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

"Midden in het dorp, in een veilige omgeving"
Iedereen is trots bij opening van Het Laarhuys

Redacteur: Dieuwke Kommerij
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Lieshout – Wat was het een feestje, afgelopen vrijdagmiddag, bij de opening van Het Laarhuys. Het project; een huis en thuis voor jonge mensen met een beperking uit Laarbeek en omgeving, is na elf jaar afgerond. "Goed werk heeft tijd nodig", aldus initiatiefneemster Jolanda Verbakel. Het resultaat mag er zijn.

Feesttent
Genodigden komen binnen over de rode loper en verzamelen zich in de feesttent. Bewoners, ouders, burgemeester Frank van der Meijden, wethouders en noem maar op. De Tender Clowns, genaamd 'Sknoetje en Moo', lopen met hun groene neus door de tent en spelen in op wat er gebeurt. "Zij zijn speciaal door ORO opgeleid en spelen voor mensen met een verstandelijke beperking", vertelt Marjan van Bussel. Zij kent Jolanda en haar zoon Rens van het Rijtven in Deurne. "Toen spraken we af: als de woonvoorziening in Lieshout een feit is, dan volgt een uitnodiging", vertelt Marjan. "En daarom zit ik hier, om dat mee te vieren!", lacht ze.

3 mei 2006 – 14 juli 2017
Wethouder Joan Briels weet zich precies de datum te herinneren waarop Jolanda haar plannen voor een woonvoorziening in Lieshout aan hem voorlegde. "Dat was op 3 mei 2006. Ik ben trots en iedereen is trots op dit resultaat", zegt hij. "Als er iemand vasthoudend was, in al die jaren, dan was het Jolanda." Er volgt een luid applaus van alle aanwezigen, waarna er speeches volgen van betrokken partijen. Dat hoort natuurlijk bij een feestelijke opening. Speeches zijn er van ORO, WoCom, Stichting Laarhuys en van wethouder Briels. De KBO Lieshout laat zelfs nog een bijdrage voor een frietje achter. "Ja, hier kan de Laarbeek-vlag in top!", zegt Joan Briels. "En dan ligt er gelijk al een project klaar voor de speeltuin aan de Kuiperstraat. We moeten alleen de NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) nog overtuigen. Maar als het moet, dan gaan we daar zelfs naartoe!", besluit hij gedreven.

Gevoelige snaar
De speeches, die wellicht de meest gevoelige snaar raken, zijn die van de bewoners zelf of worden voor hen vertolkt door wijkmanager Efka Vilé van ORO. Om een aantal te noemen: "Ik ben blij dat ik hier van pap en mam mag wonen en met iedereen overweg kan." Of: "Er wordt hier goed voor me gezorgd en het is heel gezellig." En: "Ik ben blij met mijn roze muur!" Het enthousiasme van de nieuwe bewoners is duidelijk zichtbaar en iedereen ontvangt een warm applaus.

Onthulling naambord en cadeaus
Het kleurrijke naambord Laarhuys wordt samen met de bewoners onthuld, waarna de confetti-kanonnen de lucht in knallen en het gebouw bezichtigd kan worden. Veel positieve reacties zijn hoorbaar: over de snoezelruimte, de mooie appartementen, de kleuren … Toon van Berlo en Frans Kooijmans staan buiten bij de rolstoelfiets die zij – samen met Frans Jonkers – geschonken hebben aan het Laarhuys. "Wij hopen dat die veel gebruikt mag worden", vertelt Frans. Veel cadeaus zijn geschonken aan het Laarhuys en ook de dienstenveiling in 2016 heeft veel goeds opgeleverd. Het belooft een mooie toekomst te worden, of zoals Mirjam Kräwinkel van WoCom, in navolging op die bekende hit, het verwoordde: "Voor iedereen: een eigen huis, een plek onder de zon!"

Op zondag 3 september is er open dag in het Laarhuys.

Afbeelding
Afbeelding