Marco heeft van zijn hobby zijn werk kunnen maken
Marco heeft van zijn hobby zijn werk kunnen maken Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Marco Swinkels

De KletskopPEN trekt naar de 'werme' hoek van Beek en Donk aan de Pater Becanusstraat. Waarom het zo genoemd wordt, dat weet misschien ome Piet. Wellicht omdat er zoveel familie Swinkels op één vierkante kilometer woont? In ieder geval: hier woont ook de 31-jarige Marco Swinkels.

Marco, kun je iets over jezelf vertellen?
"Op 4 juli 1986 ben ik geboren in Geldrop. Na één nachtje Anna ziekenhuis ben ik nooit meer verhuisd. Ik woon al mijn hele leven op deze plek in Beek en Donk. Eerst samen met mijn ouders Henk en Els en broers Peter en Laurens. Op de Middelbare Agrarische School – ik was toen twintig – heb ik me al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en startte ik met mijn eigen bedrijf 'De Groene Hoek', afgeleid van de 'werme hoek'. Wij verzorgen het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van tuinen. Tot op heden loopt dat goed en doe ik dat met veel plezier. Ja, ik heb echt van mijn hobby, mijn werk kunnen maken."

En: verliefd, verloofd, getrouwd?
"Een beetje verliefd", glimlacht Marco. "Nog niet zo lang. Maar de rest hou ik liever even privé."

Jouw interesse in het groen. Heb je dat altijd gehad?
"Ja, van jongs af aan. En mijn vader heeft daarin een belangrijke rol gespeeld. Hij is vier jaar geleden heel plotseling overleden. Hij werkte bij de gemeente en was een bekend gezicht in de gemeente Beek en Donk, later Laarbeek. Bermen maaien, veel tractorwerk doen; dat was zijn werk. We waren altijd samen. Hij heeft veel voor me gedaan. Ook zich overal mee 'moeien': over spullen, over reparaties. Enorm betrokken dus bij mijn bedrijf. Als hij nog geleefd had, dan had hij de kletskopPEN zeker verdiend."

Hoe ziet jouw vrije tijd eruit?
"Vanaf mijn negende ben ik lid van de KPJ. Ik heb geholpen met de oud-papier inzameling en organiseerde de kerstbomenverkoop mee. En nog steeds help ik. Ook bij de zeskamp die er jaarlijks is. Dan doe ik van alles wat. Van catering tot mee opbouwen. Sowieso tref ik elke donderdagavond een man of tien in het clubgebouw van de KPJ. Mannen tussen de dertig en de vijftig jaar. Dan wordt het shownieuws van de afgelopen week geëvalueerd", lacht Marco. "We nemen de roddels door of we maken ze ter plekke. Ik sla geen enkele donderdagavond over, of het moet echt niet anders kunnen."

Blij met groen Laarbeek?
"Zeker weten. De vaste borders die we in elk dorp mochten aanleggen, daar ben ik echt trots op!"

Marco geeft de pen door aan Vera Manders – Minten uit Mariahout. Over twee weken leest u haar verhaal.