Damesvoetbal

Aan de namen die de verslaggevers de ether in slingeren kun je het niet horen, wel aan de verschijningen die op de groene grasmat ronddartelen. Nederland is in de ban van de vrouwen die al dribbelend andere dames aftroeven. Veelal getooid met lange wapperende haren zoals in vroeger tijden voetballers als Johnny Rep, Willy van de Kerkhof en Johan Neeskens. Wat bij hen niet zichtbaar is zijn de twee bolvormige uitstulpingen aan de voorzijde van het lichaam tussen nek en navel, hoewel dat bij menig mokkel ogenschijnlijk eveneens ontbreekt. Na de eerste wedstrijd is bij mij de meeste aandacht al weggeëbd, ondanks de goede bedoelingen van de sportsters. Skauwe durft er geen weddenschap aan te wagen maar denkt dat een sportief onderonsje tussen het Nederlands Vrouwenelftal en de eerste teams van Sparta'25, ELI, ASV of VV Mariahout in het voordeel van de meisjes uit zal vallen. Een pleister op de wonde is dat dit goede resultaat de verdienste van een dame uit onze eigen gemeente kan zijn, Daniëlle van der Donk. Tenminste haar naam.
Fysieke verschillen tussen heren en dames zijn er, dat valt niet te ontkennen. Over het algemeen zijn mannen wat groter, ontwikkelen grotere spieren en delen van de hersenen, de partiële cortex en hippocampus, zijn groter bij kerels. Dit zorgt ervoor dat kinkels een beter ruimtelijk inzicht hebben. Brogers zien een kaart als verkleinde versie van de werkelijkheid, vrouwen vinden een kaart moeilijk leesbaar, omdat er geen herkenningspunten op staan. Maar of deze verschillen invloed hebben op de ontwikkeling valt te betwijfelen.
Vroeger dacht men daar heel anders over. Schopenhauer had het over een dier met lange haren en gedachten, volgens Pythagoras waren de chaos, het donker en de vrouw door een slecht beginsel geschapen, Euripides noemde vrouwen van nature onbetrouwbaar en Darwin schreef dat ze wel beter gezelschap zijn dan een hond. Daar kom je tegenwoordig echt niet meer mee weg. Een aantal clichés kunnen we vanaf nu de wereld uithelpen: dus babbelen vrouwen niet echt veel meer dan mannen, ze vertellen maar net iets meer persoonlijke dingen over zichzelf en vallen elkaar even vaak in de rede. Behalve wanneer een vrouw de leiding heeft overigens. Dat wil je echt niet weten. Mannen focussen zich op andere dingen dan vrouwen. Als je aan een vrouw vraagt hoe het op haar werk was, dan komt er een lang verhaal. 'Ik was te laat op mijn werk, want ik miste mijn trein, toen kwam ik ook nog eens een bekende tegen, waardoor ik de tijd vergat…'. Vraag je een man hoe zijn lunchafspraak met een zakenvriend was, dan zal hij zeggen: 'We hebben gepraat over voetbal.' Zijn we toch weer terug bij het begin.