Harrie van der Burgt te midden van zijn kleindochter Senne van Lieshout en haar vriendinnetje Marlou van den Heuvel
Harrie van der Burgt te midden van zijn kleindochter Senne van Lieshout en haar vriendinnetje Marlou van den Heuvel Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Senne en Marlou samen met opa Harrie in actie tegen zwerfafval

"Een blikje blijft 50 jaar in de natuur liggen"

Redacteur: Trudi Orbon-Kanters
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Mariahout - "De plastic soep in de oceanen bestaat uit 500 miljoen kilo plastic", vertelt Senne van Lieshout. Geïnspireerd door haar opa Harrie van der Burgt hield ze samen met Marlou van den Heuvel een presentatie over zwerfafval in groep 7 en 8 op de Bernadetteschool in Mariahout. De vriendinnen waren behoorlijk onder de indruk van deze grote hoeveelheid troep in de oceanen. Samen met opa hebben ze het doel om de jeugd erop attent te maken geen afval in de natuur achter te laten.

"Als je afval op de grond gooit, komt het via slootjes en kanalen in de zee terecht", begint Marlou. "De dieren eten het op en zo krijgen wij het ook binnen". Marlou en Senne uit Mariahout hebben allebei net de eerste klas van het atheneum op het Commanderij College afgerond. Vlak voor de zomervakantie gaven ze een presentatie over zwerfafval op hun oude basisschool, de Bernadetteschool in Mariahout. Ze komen met harde feiten: "Wist je dat een bananenschil pas na 1 jaar vergaat? Een blikje duurt 50 jaar. En plastic blijft oneindig lang in de natuur liggen. Dat vergaat nooit!"

15 vuilniszakken afval langs de weg Gemert-Beek en Donk
Het idee voor de presentatie komt van de opa van Senne. Bijna dagelijks fietst Harrie van der Burgt vanuit Gemert naar Beek en Donk. Omdat hij zich stoorde aan de hoeveelheid afval in de berm, nam hij in maart het initiatief om zelf het vuil op te ruimen. "De eerste keer haalde ik samen met mijn vrouw en zoon 15 vuilniszakken afval op in de berm!" vertelt Harrie. Sindsdien gaat hij er elke paar weken alleen op uit om op te ruimen. "Nu is het een kleine moeite om de groenstrook schoon te houden. De gemeente Gemert heeft mij gesteund met materialen. Ik heb een constructie vóór op mijn fiets gemaakt zodat ik makkelijk met een grijpertje het afval in een zak kan mikken. Het gaat zo goed dat ik nu ook de weg tussen Gemert en Boekel schoon houd."

Positieve (re)actie
Opa Harrie krijgt veel duimpjes en claxoncomplimentjes voor zijn dankbare werk. "Laatst stopte er onverwacht een auto. Een mevrouw stapte uit. Ze had gezien dat ik zwerfafval aan het opruimen was. Ze is toen naar het tankstation van Jos Maas gereden om een doosje chocolade voor me te halen!" lacht Harrie. Maar het gaat er Harrie, Senne en Marlou natuurlijk om dat iedereen ervan bewust is hoe belangrijk het is om afval te scheiden en op te ruimen. De meiden zijn enthousiast en doen een oproep aan alle basisscholen in Laarbeek: "We zouden het superleuk vinden om een presentatie te komen geven."