Staan hier over 6 maanden woningen?
Staan hier over 6 maanden woningen? Foto:

Betaalbaar wonen in Aarle? Wie doet mee?

Al 27 jaar en noodgedwongen nog steeds bij je ouders inwonend; 34 jaar en na een verbroken relatie noodgedwongen weer terug op het thuishonk. Herken je dat?

Waarschijnlijk zijn nog veel meer voorbeelden te noemen van mensen die door omstandigheden nog steeds niet of niet meer zelfstandig kunnen wonen. Bij een bruto jaarinkomen van €35.000 kun je tegenwoordig immers niet meer dan €159.205 aan hypotheek krijgen. Probeer daarvoor maar eens in Aarle een huis te kopen. En een huurwoning met een huurprijs van minder dan €600,00 komt nauwelijks nog op de markt en -als die dan toch nog op Wooniezie wordt gepubliceerd- reageren er meer dan 260 mensen op. Hoezo geen woningnood?

Wij denken dat er een goede mogelijkheid is in Aarle-Rixtel snel betaalbare woningen te kunnen realiseren. De gemeenteraad heeft recent immers een motie van De Werkgroep aangenomen, waarin wordt aangegeven dat het mogelijk is zonder tijdrovende bestemmingsplanprocedures tijdelijke bouwwerken op te richten. Wij hebben het idee van 'tiny houses' omarmd, compacte en duurzame woningen die in één keer compleet geplaatst kunnen worden en dus ook gemakkelijk kunnen worden verplaatst.

De gemeente wil weerom een onderzoek gaan doen –het zoveelste- naar (on)mogelijkheden, geschikte locaties en belangstelling voor deze vorm van wonen. Wij -wij zijn overigens jongeren uit Aarle, die al langere tijd woonruimte zoeken- willen de gemeente een handje helpen om er vaart in te kunnen houden. We hebben al uitgezocht dat het inderdaad mogelijk is dit type woningen in beperkte tijd ergens te kunnen plaatsen; ze staan niet voor niets al in meerdere gemeenten in Nederland. Geschikte locaties zijn er ook in Aarle. Het voormalige scoutingterrein aan de Jan van Rixtelstraat (zie foto) is een prima plek: de grond is geëgaliseerd en er is water, stroom en riolering. Meer is niet nodig. Ook locaties die op de langere termijn voor woningbouw ingezet kunnen worden, zijn heel geschikt voor 'tiny houses'. Als de grond voor een nieuwe bestemming nodig is, dan kan elk huis immers in één keer worden opgepakt en naar een andere plek worden gebracht. Dit is ook een ideale manier om zelfstandig en toch betaalbaar te kunnen wonen, zodat je ondertussen kunt sparen voor een eigen koophuis. Daarom de vraag aan jullie: heb je belangstelling om mee te gaan doen, meld je dan aan via onze facebookpagina 'Tiny Houses Laarbeek' of mail naar info@tinyhouseslaarbeek.nl.
Voor alle duidelijkheid: door nu te reageren verplicht je je nog tot niets; als de plannen dadelijk eindelijk werkelijkheid gaan worden, dan sta je wel vooraan in de rij.

We horen graag van je!
Johan van Bakel
Jolijn Hendrix
Paul Vossenberg