Afbeelding
Foto:

"Jong en oud spelen straks op het Kuiperplein"

Redacteur: Dieuwke Kommerij

Lieshout – Het belooft prachtig te worden: de nieuwe speeltuin aan het Kuiperplein, centraal in Lieshout, op de plek van de vroegere basisschool De Fontein. De afgelopen jaren is er keihard gewerkt om een speelgelegenheid voor jong tot oud te creëren, waarbij ook gedacht is aan de nieuwe bewoners van het Laarhuys. Als dat geen integratie is…

Variatie
DeMooiLaarbeekKrant wordt bijgepraat over 'Plein de Kuiperij' door Sandra Garenfeld en Silvie Bollars, die allebei met hun gezin met jonge kinderen aan de Kuiperstraat wonen. Zij vertellen vol enthousiasme over de speeltuin PLUS, die eind september geopend wordt. Zo ligt het althans nu in de planning. Wat is dan het PLUS-gehalte van deze speeltuin? Allereerst de toegankelijkheid. Zowel het plein als de speeltoestellen zijn gemakkelijk te bereiken door mensen in een rolstoel of met een rollator. Daarnaast is er een ruime variëteit aan toestellen, zodat écht iedereen kan spelen. Denk bijvoorbeeld aan: een vier-op-een-rij speelpaneel, goals, een taludglijbaan, duikelrek, zandtafel, een draaispiraalspel, een rolstoeldraaimolen en nog veel meer.

Walk of Fame
"Ja, en er komt een handige picknicktafel waaraan je gemakkelijk kunt aanschuiven. Het plein wordt nog leuker door de bewegwijzering op het asfalt, een verkeerslicht en een benzinepomp", vertelt Sandra. "Ook is Joke Kemps met het idee gekomen van een 'walk of fame'. Een tegelpad waarin gepersonaliseerde ster tegels verwerkt zijn. Echt iedereen die dat wil, kan tegen een vergoeding zijn tegel achterlaten in het tegelpad. Wie weet is dat een idee voor Laarbeekse ondernemers die onze speeltuin willen sponsoren. We regelen het graag", lacht Sandra.

Iedereen helpt
"Bij de keuze voor het ontwerp is er goed met de buurt overlegd en uiteraard hebben we de kinderen er ook bij betrokken. Dit zorgde voor een groot saamhorigheidsgevoel en veel betrokken mensen", vertelt Silvie. "En, het leuke is dat iedereen op zijn of haar manier helpt. Er is bijvoorbeeld een handige Harry-app gemaakt door Bas van Sinten en Joanita Segboer heeft een megaklus geklaard door een dik fondsenboek door te nemen om te zorgen voor financiële middelen. Maar ook koffie, worstenbroodjes, bitterballen en ijsjes worden tijdens het klussen door omwonenden gebracht. Zo draagt iedereen zijn steentje bij. "

Samen spelen
Door een twintigtal vrijwilligers is er op 8 juli het asfaltpad uitgegraven en de fundering gelegd. En de buurt was maar wat blij met de extra inzet van Theo Teunisse bij deze klus. "Dat is echt geweldig", vertellen de dames eensgezind. "Sowieso zijn wij vol lof over de samenwerking met de gemeente, het Laarhuys, de Dorpsraad, ViERBINDEN en natuurlijk onze buurgenoten. Iedereen steekt de handen uit de mouwen. En de combinatie is nodig om het allemaal te realiseren."

Kortom: Maak eens een wandeling of fietstochtje naar het Kuiperplein en zie de contouren ontstaan van een nieuwe speelgelegenheid in Lieshout. Iedereen mag komen spelen! Wil je meer informatie? Mail naar: pleindekuiperij@gmail.com.

Afbeelding