Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Vera Manders-Minten

Zaterdagochtend, er wordt geschaft op 'De Hei'. Op de grens van Mariahout en Beek en Donk wonen Laarbeekers aan de ene kant van de straat in Beek en Donk en aan de andere kant in Mariahout. De zwangere Beek en Donkse Vera Manders-Minten (29) bouwt samen met haar man Peter op Mariahoutse grond, maar hun leven speelt zich voornamelijk in Beek en Donk af.

Gezellig dat er zoveel mensen meehelpen met de bouw. Het zal niet klaar zijn voordat 'de kleine' er is.
"Waarschijnlijk duurt de bouw nog zo lang dat de baby naar zijn eigen kamer kan lopen. Ik ben nu 33 weken zwanger, dus de baby zal in onze bouwkeet geboren worden. We denken nog anderhalf jaar met het huis bezig te zijn. In het weekend komen onze familie en vrienden meehelpen. We proberen veel zelf te doen, maar we maken ook gebruik van ZZP-ers. De grond waarop we bouwen is al lang in bezit van Peters familie. Dit deel van 'De Hei', al is het Mariahout, is erg op Beek en Donk georiënteerd."

Opgegroeid in Beek en Donk. Ben je daar Peter tegengekomen?
"Ja, ik ontmoette Peter in 'Herberg 't Huukske'. Het was eigenlijk een wonder dat ik hem daar pas voor de eerste keer zag. Ik was namelijk heel veel op 'De Hei' te vinden. Ik had hier oppasadressen en ik melkte koeien bij boerenbedrijven. Het huis van Peter was eigenlijk de grens van het gebied waar ik altijd kwam."

Oppassen als bijbaan hoor je vaker. Maar koeien melken?
"Ik ben dol op het boerenleven. Ik heb in Utrecht diergeneeskunde gestudeerd. Superleuk om te doen, maar ik was blij om weer in een dorp te wonen. Ik ben gespecialiseerd in varkens. Daar ligt mijn passie. Er is geen varkensbedrijf hetzelfde en ik vind het geweldig om zorg op maat te geven. Bij varkens wordt naar de groep, de koppel, gekeken. Als je binnen de koppel iets gaat aanpassen zie je sneller resultaat. De varkenscyclus is met minder dan vier maanden relatief kort, daardoor zie je sneller veranderingen."

En nu met je dikke buik op 'boerderijbezoek'.
"Haha… dat gaat heel goed hoor. Er gaan poorten open waar ik vroeger zo overheen sprong. Boeren zijn ontzettend zorgzaam, voor hun vee, maar zeker ook voor mij. Mijn conditie is niet meer wat het geweest is. Vorig jaar liep ik nog de Zevenheuvelenloop met een vriendin, maar dat gaat nu even niet. Ik ben nu samen zwanger met mijn zus Ellen, dat is ook wel heel speciaal."

De pen gaat door naar Els de Jong. Waar ken je haar van?
"Vorig jaar trouwden we als eerste stel in het Brouwerijcafé in Lieshout. De kroeg past meer bij ons dan de kerk. Het feest gaven we hier, op 'De Hei'. Els is heel creatief en had mooie versieringen voor in de feesttent. Nu zit ik bij haar op naailes. Klinkt suf, maar is hartstikke hip."

Vera gaat van haar zwangerschapsverlof genieten en de pen gaat door naar Aarle-Rixtel. Els de Jong zal over twee weken haar verhaal doen.