Zwemmen als medicijn

Ze is nog maar 8. Toch hebben haar oogjes meer leed gezien dan die van menig volwassene. Terloops vertelt ze me dingen als: 'de mensen onderin de boot gingen allemaal dood'. Dan moet ik iets wegslikken, maar zij gaat gewoon verder met haar spel. Afgezien van haar kleurtje lijkt ze een kind als ieder ander. Maar dat is valse schijn. Ze heeft een te groot verantwoordelijkheidsgevoel, neemt taken op zich die je van een zorgzame moeder mag verwachten, maar niet bij zo'n hummel.

Zo'n meisje wil ik graag weer leren 'gewoon' kind te zijn. Een dagje speeltuin leek me een voorzichtig begin. Het was stralend weer dus ik besloot naar de Splinter te gaan, een speeltuin met een vrij groot maar ondiep zwembad. Zo konden zij en haar zusje meteen ontdekken dat water ook leuk kan zijn. Helemaal uitgelaten stonden de dametjes al op me te wachten. Ik had amper gezegd dat ze daar ook konden zwemmen toen ik besefte dat ik wat te ondoordacht te werk was gegaan. Die meiden hadden natuurlijk helemaal geen zwemkleding! Niet handig. Uiteindelijk maar gauw een paar legginkjes en topjes in de tas en weg.

Heb je ooit een paar meisjes gezien die nog nooit een zwembad gezien hebben? Een schouwspel om nooit te vergeten. Heel behoedzaam ging er een teentje het water in. Toen bleek dat er niks engs gebeurde, volgde er een voorzichtig voetje. Vervolgens moesten ze doorkrijgen dat er een bodem in het bad zat. Ze gingen helemaal los toen ze ervan overtuigd waren dat er echt niks engs was en dat ze zomaar konden lopen en springen. Ballen of andere attributen waren overbodig. Het water bood meer dan genoeg sensatie en urenlang speelplezier. Op een gegeven moment moesten de door mama zo zorgvuldig ingevlochten haren los. Dat begreep ik niet. Het werd me echter snel duidelijk: om heen en weer te zwiepen natuurlijk! De meisjes waren niet meer uit het water te krijgen. De speeltuin zelf hebben we die middag niet meer gezien!

Marco Borsato heeft ooit het indringende lied 'de speeltuin' uitgebracht waarin hij zingt: 'Maar al ben je uit de oorlog, gaat de oorlog ooit uit jou?'

Ik hoop dat ik die middag een heel klein beetje oorlog uit deze meisjes heb mogen halen.