Nieuw schooljaar

Zijn tas draagt hij losjes om zijn schouder. We staan op de stoep voor zijn studentenkamer. Nog geen twee uur geleden zaten we met zijn vijven in het vliegtuig terug van vakantie. Morgen begint de introductie en daarom zetten we zoonlief meteen na aankomst in Nederland bij zijn kamer af. Voor de vakantie had hij al contact met zijn 'intropapa's'. Die nodigden hem uit om de avond voordat de festiviteiten losbarsten kennis te maken. We nemen als gezin afscheid. Zoonlief drukt mij een vette kus op mijn mond en pakt me nog stevig vast. Dan vervolgt de reis zich met vier personen.

Dit schooljaar heb ik een basisschoolleerling, een scholier en een student. Drie kinderen, drie verschillende leeftijden, drie levensfases. Toen zoonlief twee jaar geleden voor de eerste keer naar de open dag van de universiteit ging, verwelkomde dochterlief Sinterklaas. Ik zeg weleens: "goei werk had tijd nodig." Met de verschillende levensfases van mijn kinderen is het soms schakelen.

WhatsApp lijkt de ideale manier om contact te leggen met mijn introductieweekvierende student. Mijn uitgebreide verhalen en fotoreportages worden in het holst van de nacht beantwoord met één-woordzinnen. Dan maar mijn aandacht richten op mijn scholier die een flinke berg boeken te kaften heeft. Hij kan de aandacht best waarderen maar al snel eist zijn leiderschap tijdens kindervakantieweek al zijn aandacht. Na een drukke week introductie en kindervakantieweek zijn we het laatste weekend van de grote vakantie weer 'compleet'.

Op maandag 28 augustus popt de mededeling 'Eerste schooldag' op in mijn agenda. Eigenlijk geldt deze mededeling alleen voor dochterlief. Terwijl haar grote broers nog 'op één oor' liggen, gaat ze vol enthousiasme naar school. Daar worden kinderen en ouders door de leerkrachten via een rode loper ontvangen. Met een rugtas gevuld met zinnige en onzinnige zaken huppelt ze naar haar nieuwe plekje in haar nieuwe klas en zwaait nog even naar het klaslokaal van vorig jaar.

's Middags gaat ook onze scholier op weg naar zijn nieuwe klas en mentor. Deze week staat in het teken van kennismaken. En onze student? Die zie ik niet veel. Slapen en nog even wat geld verdienen met zijn vakantiebaan. Loslaten heet dat. Een nieuwe fase in mijn loopbaan als moeder breekt dit schooljaar aan. Weer even schakelen.