Beekse Schut brengt Diny van den Boom laatste groet

Zaterdag 19 augustus is gildezuster en erelid Diny van den Boom overleden. Diny werd in 1931, na haar geboorte, ingeschreven als lid van het Sint Antoniusgilde Beek. Ze groeide op bij haar tante Maria Catharina van den Boom, die gehuwd was met Johannes Maria Vereijken.

Johan Vereijken was kapitein van het Sint Antoniusgilde en een vermaard vendelier, die velen in Noord-Brabant en daar buiten de kunst van het vendelen leerde.

Als jong meisje maakte Diny dan ook de glorietijd van het gilde mee. Vooral de optredens van het gilde in het Olympisch Stadion in Amsterdam, ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Wilhelmina, op 31 augustus 1945; ter gelegenheid van het Bevrijdingsfeest op 4 mei 1946; ter gelegenheid van het 50-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, op 31 augustus 1948; en het Kroningsfeest van koningin Juliana op 6 september 1948, telkens in een vol Stadion, maakten diepe indruk.

Diny was betrokken bij de aanschaf van gildepakken, maakte vendelvlaggen en adviseerde het gilde waar dat gevraagd werd. Toen na een periode van diepe rust in 1978 het Sint Antoniusgilde opnieuw actief werd, werd Diny voor haar grote verdiensten benoemd tot erelid. De vergaderingen van het gilde werden vaak door haar bezocht en als er iets te doen was dan was Diny er graag bij. Tot ongeveer 2000, toen kwam ze niet meer naar vergaderingen, maar als gildeleden bij haar op bezoek kwamen dan vertelde ze graag over Ome Johan, over de optredens van het gilde in Amsterdam en elders, maar ook over haar wens om, als het eenmaal zover zou zijn, het gilde bij haar uitvaart zou zijn.

Donderdag 24 augustus was het zo ver, en het gilde was er, om haar op haar laatste tocht van de Slotstraat naar de Michaelkerk te begeleiden, daar de erewacht te betrekken en om haar voor haar vertrek naar het crematorium met het gildevaandel de laatste groet te brengen. Haar laatste wens was uitgevoerd zoals Diny het zo graag wilde.