Mart en Els
Mart en Els Foto:

Kapper Wim Brusselaars

Redacteur: Dieuwke Kommerij

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat kapper Wim Brusselaars in Boxtel werd geboren op 10 juni 1917. Het kappersvak leerde hij in Schijndel, waarna hij in de jaren '40 zijn eigen zaak startte in Lieshout. Zijn dochters Els Meulendijks-Brusselaars en Mart van den Heuvel-Brusselaars halen herinneringen op aan hun vader: "een echt heerke."

Een eigen zaak: knippen 50 cent
Zijn vrouw Tiny van Erp had Wim in Schijndel ontmoet. Na hun trouwen konden ze, via via, woonruimte regelen op het Ginderdoor in Mariahout. Er werd een kamer gehuurd van de familie Koopmans in de Dorpsstraat – naast het pand waar nu bakker Thoonen zit – om een start te maken met het kappersvak. Ongeveer vier jaar later werd het huis aan de Dorpsstraat 44 gehuurd, waar Wim zijn eigen zaak startte.

Geen vetpot
In het gezin Brusselaars werden zes kinderen geboren, waaronder een tweeling. "Het klinkt wel heel wat; een eigen zaak, zegt Els. "Maar het was zeker geen vetpot. Elke cent was er één en dat betekende dat ons pap ook 's avonds laat of 's morgens vroeg stond te knippen. De winters waren zwaar. Dan lieten mensen hun haren groeien. Dat hielp tegen de kou. En veel mensen waren natuurlijk arm in die tijd." Andere tijden kennen de zussen zeker ook. "Rond Pasen en Kerst was het feest bij ons. Het was hard werken voor ons pap, omdat iedereen er dan netjes uit wilde zien, maar dan waren we echt even rijk. Het was geweldig om dan naar de stad te gaan en een nieuw 'jurkske' te kunnen kopen. Al met al zijn we nooit iets te kort gekomen."

Helpen in de zaak
Els en Mart kunnen zich nog goed herinneren dat ze zelf ook in de zaak moesten bijspringen als het druk was. Els vertelt: "Ik moest klanten mee inzepen om ze daarna door ons pap te laten scheren (kosten 35 cent). Wat vond ik dat vreselijk om te doen."Mart merkt droog op:"Ik denk dat die heren dat wel fijn hebben gevonden." Op maandag moest de zaak ook nog gepoetst worden. En de zussen werden op pad gestuurd om te kijken of het druk 'waar' bij de andere kapper: 'concurrent' Meulendijks. Tellen hoeveel fietsen daar voor de deur stonden.

Eli
Naast keihard werken was er – gelukkig – ook tijd voor ontspanning. "Voetbalvereniging ELI in Lieshout was zijn lust en zijn leven", vertelt Mart over haar vader. "Hij zat in het bestuur, was meestentijds penningmeester. Wij zijn echt met voetbal opgegroeid en het was kei gezellig om met de bus naar wedstrijden te gaan. Het leuke is dat voetballen ook in het leven van zijn zonen, kleinkinderen en achterkleinkinderen een belangrijke rol speelt."

Schoonvader
'Concurrent' kapper André Meulendijks – de zoon van Willemke 't voermenneke, iedereen in Lieshout weet dat nog – leverde voor Els veel goeds op. "Het werd mijn schoonvader. Ik werd verliefd op zijn zoon Christ met wie ik vanaf mijn veertiende lief en leed deelde. Dus twee kappers, concurrenten, maar het is altijd goed gegaan."

Na vijfendertig jaar kappersvak kreeg kapper Wim last van open benen. "Hij moest dikwijls een knecht inhuren, maar dat bleek veel te duur. Nadat hij gestopt was, werkte hij enkele jaren op Zonhove in Son. Zijn kappersleven bouwde hij uiteindelijk thuis af in de Holenboest. Op een kamertje boven knipte hij nog enkele klanten. Dat was een mooie manier om onder de mensen te blijven. Kapper Wim Brusselaars overleed op 2 augustus 1990 op 73-jarige leeftijd.

Mart en Els willen graag weten wie er op de foto van vroeger staat. Weet u het? Mail het naar: redactie@mooilaarbeek.nl.

Kapper Wim Brusselaars