Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Bowen Straatman

Redacteur: Mariëlle de Beer
Fotograaf: Joost Duppen

De deur zwaait open en een hartelijk onthaal volgt. "Nu nog even hier maar over twee maanden hoop ik de deur te kunnen openen van ons nieuwe huis", straalt Bowen Straatman, raadslid namens PNL in de gemeenteraad. Samen met zijn vriendin Karlijn verhuist hij binnenkort naar een nieuwbouwwoning in het centrum van Beek en Donk. Maar we willen nog veel meer weten over de persoon achter het raadslid…

Bowen, zoals altijd; stel jezelf even kort voor als je wil!
"Mijn naam is Bowen Straatman, ik ben 26 jaar oud, geboren en getogen in Beek en Donk en ik woon samen met mijn vriendin Karlijn. Zoals ik net al zei, verhuizen we binnen niet al te lange tijd naar ons nieuwe huis aan de Hamelijnckhof. Daar hebben we ontzettend veel zin in."

Nog niet zo heel lang geleden vertelde je in een interview dat je je masterstudie Bestuurskunde had afgerond en op zoek was naar een interessante job. Hoe staat het daar inmiddels mee?
Bowen: "Ik werk sinds februari van dit jaar in een traineeship sociaal domein bij BMC in Amersfoort. BMC is een adviesbureau voor gemeenten. Op basis van (tijdelijke) opdrachten kom ik bij verschillende gemeenten terecht. Zo heb ik in de gemeente Montferland (G) een opdracht rondom het NK Wielrennen mogen uitvoeren en op dit moment werk ik bij de gemeente Amersfoort aan een opdracht in het kader van beschermd wonen. Het bevalt me heel goed. Omdat ik bij veel verschillende gemeenten kom, maak ik veel mee. Wat ook leuk is, is dat ik nu meewerk aan de beleidsstukken die ik andersom als raadslid compleet krijg aangeleverd."

Inmiddels is er – mede op jouw initiatief – een jongerenafdeling van PNL opgericht. Hoe staat het daarmee?
"Jong PNL telt inmiddels vijf leden maar we hopen op meer aanwas", vertelt Bowen. "Veel mensen spreken me erop aan dus dat is goed, het leeft in Laarbeek merk ik."

Heeft Jong PNL al een bijdrage kunnen leveren naar jouw idee?
"Zeker! Vanuit Jong PNL is bijvoorbeeld het idee geopperd om alle commissievergaderingen open te gooien voor iedereen. Op die manier maak je de lokale politiek toegankelijker. Het moet mogelijk zijn je zelfs voor 1 agendapunt aan te sluiten. Ik zie niet in waarom je dit niet zou doen."

Hoe kijk je zelf naar de toegankelijkheid van de lokale politiek voor inwoners?
Bowen: "Ik ben van mening dat jongeren meer betrokken moeten worden en niet alleen jongeren. Onlangs hebben we een motie ingediend voor een online platform. En dan bedoel ik geen jongerenraad, dat wil ik juist voorkomen. Geen officiële inspreekmomenten maar op een laagdrempelige manier via internet inspreken, dat is waar we naartoe moeten. Hoe mooi zou het zijn als inwoners online hun ideeën kunnen uiten? Het voorstel ligt bij het college. Zij gaan een voorstel doen. Ik ben ontzettend benieuwd."

Bowen, wat vind jij het allerleukste aan je functie als raadslid?
"
Het leukste vind ik dat je iets kunt doen. Dat je meedenkt over hoe het beter of anders kan in Laarbeek. Ik vind het leuk om daarover te discussiëren. Alles wat zich in de maatschappij afspeelt, vind ik boeiend en dus ook in Laarbeek. Daarom heb ik Bestuurskunde gestudeerd. Ik noem het altijd Maatschappijleer plus", lacht Bowen.

Je zit nu bijna vier jaar in de gemeenteraad. Wat heeft het je tot nu toe opgeleverd?
"Een heleboel", vertelt Bowen. "Vooral heel veel ervaring en kennis. In de eerste plaats over het technische proces. Hoe werkt het allemaal binnen de lokale politiek? Maar zeker ook als mens. Je doet levenservaring op vind ik, leert als mens je zegje te doen, te debatteren. Ik ben heel jong in de raad gekomen en PNL heeft me mijn gang lang laten gaan. Dat is alleen maar heel mooi. Het is één groot leerproces en dat is het nog steeds."

Toekomstambities. Wat doe je 'als je later groot' bent Bowen?
"Over 20 jaar zou ik wel ergens burgemeester willen zijn. Dat lijkt me een boeiende en uitdagende functie. Niet alleen de politieke en bestuurlijke kant vind ik interessant maar ook de ceremoniële activiteiten die erbij horen spreken me zeer aan."

Tot slot: De gemeenteraadsverkiezingen 2018 komen in zicht. Waar hoop je op?
Bowen: "Ik heb er zin in. Ik wil graag door als raadslid. We zijn al bezig met de opstart. Het is een spannende en leuke tijd. Ik hoop uiteraard dat PNL weer de grootste partij gaat worden en dat we deze keer in het college zullen plaatsnemen. Dat is de inzet."

Afbeelding