Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Els van der Bruggen - de Jong

Een eekhoorntje huppelt door de tuin als DeMooiLaarbeekKrant aanbelt bij Els van der Bruggen – de Jong (31) aan de Hagelkruisweg. Zoontje Flip is dertien maanden jong en dribbelt vrolijk voor haar uit ...

Els, kun je iets over jezelf vertellen?
"Oorspronkelijk kom ik uit Mariahout en heb ik vanaf mijn dertiende op verschillende plekken in Beek en Donk gewoond. Twee jaar geleden ben ik getrouwd met Pieter van der Bruggen, met wie ik dertien jaar een relatie heb. Allebei houden wij van reizen. We hebben zelfs ooit ons huis verkocht om een wereldreis te maken. Naar Australië, Zuidoost Azië, Nieuw-Zeeland… Ik wil de wereld zien en het reizen willen wij allebei niet opgeven."

Maar nu toch een huis in Aarle-Rixtel?
"Wij zochten een huis met een tuin én een atelier. We hebben op meerdere plekken in Beek en Donk huizen bekeken, maar die voldeden niet aan onze wensen. Dit huis voldoet aan alle wensen, behalve dat het niet in Beek en Donk staat", glimlacht Els. "We wonen hier nu een jaar en zijn nog niet helemaal ingeburgerd. Omdat onze vrienden in Beek en Donk wonen, zijn we daarop georiënteerd. Maar de afstanden zijn natuurlijk klein, dus dat is geen probleem. En als hier in Aarle-Rixtel dingen te doen zijn, dan doen we uiteraard mee. Burendag is daar een mooie gelegenheid voor."

Even terugkomend op je atelier. Waarom was je daarnaar op zoek?
"Ik heb een carrièreswitch gemaakt. Ik was leerkracht in het basisonderwijs maar ik liep steeds meer tegen het onderwijssysteem aan. De focus ligt op wat kinderen niet kunnen, terwijl ik denk: 'focus op talent', op wat ze wél kunnen. Al die toetsen, al die rugzakjes. Het leverde voor mij stress op. Ik vind de sociale kant veel belangrijker: hoe we met elkaar omgaan in de klas, het vergroten van de zelfverantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Ik wilde voorvallen bespreken in de groep, maar dat ging dan ten koste van de rekenles. Uiteindelijk besloot ik te stoppen. Nu geef ik naailes en ben ik bezig met een opleiding tot coupeuse. Lesgeven vind ik nog altijd erg leuk om te doen. Ik geniet van de voldoening die mensen eruit halen als ze zelf iets maken. Ik geef nu les aan vier groepen van vijf deelnemers, dus de naailes zit vol. Maar in het najaar start ik ook met workshops."

Doe je daarnaast andere dingen?
Op de dinsdag- en vrijdagmiddag werk ik bij cafetaria de Beemd in Beek en Donk, met die gele parasols. Ik vind die afwisseling in mijn werk belangrijk. Anders ben ik altijd alleen maar thuis. En qua hobby's hou ik me bezig met van alles wat creatief is: ik fotografeer, teken, borduur prenten, ben graag met mijn handen bezig. Ook voor Flip en mezelf maak ik zelf kleren."

Nog op vakantie geweest?
"Ja, dit jaar zaten we twee weken in een huisje in Duitsland", lacht Els. Maar volgend jaar wordt het met de camper door Canada!"

Els geeft de pen door aan Ton Leenders. Over twee weken leest u zijn verhaal.