Meer weten over dementie

Regelmatig heb ik het in deze column gehad over dementie. Een ziekte die veelvuldig en in allerlei vormen voorkomt en in de nabije toekomst zelfs volksziekte nummer 1 wordt. Een ziekte die een flinke belasting geeft voor de degenen die het moeten ondergaan, zowel de zieke zelf als de omgeving daarvan. De diagnose dementie wordt door niemand met gejuich ontvangen denk ik, en velen zien na de diagnose de toekomst met angst en beven tegemoet. Bedenk echter dat mensen met dementie zeker in de beginperiode nog niet zoveel (beperkende) klachten zullen hebben en nog gewoon of met enkele aanpassingen mee kunnen doen in onze dagelijkse samenleving. Echter op dementie heerst nog vaak een taboe, helaas! De reden om het niet vertellen is vaak schaamte en de angst om daarna niet meer 'mee te mogen doen'. De ziekte dementie is voor velen ongrijpbaar, je kunt je er echt geen voorstelling van maken hoe het nu is, totdat je het zelf ondergaat. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om kennis en informatie te vergaren rondom dementie, want bijna iedereen komt wel eens in aanraking met een persoon met dementie: in je familiekring, binnen een vereniging, op je werk, maar ook gewoon op straat of in een winkel. Soms heb je een vermoeden of een 'niet pluis' gevoel, maar ja…wat dan? En is er een diagnose, ook dan zijn er vragen: Waarom reageert iemand zo? Waar kan ik terecht met vragen? Wat moet er geregeld worden? Veel, heel veel vragen waar men mee worstelt en zich zorgen over maakt.

Zoals bekend ben ik direct betrokken bij de totstandkoming van Dementievriendelijke Gemeente Laarbeek. En er staat een héél mooie activiteit op stapel: de Dementievriendelijke dag. Deze vindt plaats op Wereld Alzheimer Dag, 21 september in het Ontmoetingscentrum. Er zijn diverse presentaties rondom dementie. Denk aan levensvragen- en testament, Vrijheid en Veiligheid, jonge mensen met dementie, gebruik van technologie, contact-maken en bewegen-bij-dementie. Ook zijn er stands met info over opvang en er zijn diverse deskundigen aanwezig zoals casemanagers, miMakkus (dementieclown), mantelzorgmakelaar en nog een heleboel meer.

Uniek op die dag is de aanwezigheid van de Dementiebril van IntoD'mentia. Met behulp van Virtual Reality kun je ervaren hoe het is om dementie te hebben: hoe is het om opeens de weg kwijt te zijn? Niet meer te weten waar je mee bezig was? Een hele indringende ervaring, tot stand gekomen na heel veel onderzoek, die zeker meer begrip zal geven.

En natuurlijk wordt 1x in de middag en 1x in de avond het toneelstuk 'Zoeken' gespeeld, door vijf fantastische spelers en een kei van een regisseur/schrijver. U bent van harte welkom!