Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Tribute to the Cats band in uitverkocht Openluchttheater Mariahout

Concert met een lach en een traan

Redacteur: Marie-Christine van Lieshout
Fotograaf: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk)

Mariahout – Gemengde gevoelens tijdens het eerste optreden van de Tribute to the Cats band (TTTCB) na het overlijden van hun frontman Piet Schilder (62). Na een ontroerend begin maakten band en publiek er samen een geweldig feest van.

Staande ovatie
Op het podium staat een levensgroot portret van Piet Schilder die afgelopen augustus na een kort ziekbed overleed. Zodra de band het podium betreedt staat het publiek als een blok op en geeft de band een staande ovatie. Met emotie in zijn stem neemt manager en geluidsman Jan (de Koster) Schilder het woord. Hij bedankt de fans voor alle reacties die de band heeft gekregen. "Piet wilde dat de TTTCB nooit zou stoppen", zegt Jan. "Het gaf hem rust dat Kees (Schilder) Kos zijn taak over neemt." Jan wijst naar de blauwe lucht boven het theater. "Hopelijk zit Piet met zijn hond Sam daar boven met een goed glas rode wijn van ons te genieten. Er zit in ieder geval geen dak tussen", zegt Jan. "Geef een heel groot applaus voor Piet." Wederom wordt hard geapplaudisseerd, waarna de band zijn eerste nummer in zet.

Goede muzikanten
TTTCB heeft hard gerepeteerd om alle nummers met Kees in te studeren. De zanger verontschuldigt zich na het eerste nummer dat nog niet alles soepel verloopt, maar hij krijgt al gauw zijn draai te pakken. Jan Schilder, die tijdens het optreden op de tribune het geluid regelt, wordt in de pauze door verschillende emotionele fans gecomplimenteerd met zijn mooie woorden. De band bestaat stuk voor stuk uit muzikanten die prachtige klanken uit hun instrument krijgen. Als de duisternis is ingetreden stijgt de sfeer in het theater naar een hoogtepunt. De band geeft de fans ruimte om mee te zingen en dat wordt volop gedaan. De sfeer is vrolijk en opgetogen. "Hoe krijg je duizend vooral vijftig-plussers aan het zingen?" zegt een vrijwilliger van het theater. "Door Tribute to the Cats op het podium te zetten."

Piet niet vergeten
"Hopelijk wordt Piet nooit vergeten", zegt Kees, die achter de schermen voor de band werkt. "Hij had met veel mensen een bijzondere band." Intussen slaat de kerkklok in Mariahout bijna twaalf uur. Bijna het hele repertoire van 'The Cats' is ten gehore gebracht. De apotheose komt met het lied 'Vaya con dios' waarin het hele publiek als een koor Piet een laatste groet lijkt te brengen. Een bijzondere avond komt ten einde. Een avond die de Tribute to the Cats band niet snel zal vergeten.

Afbeelding
Afbeelding